Η Tέχνη του Πολέμου - Μια σε βάθος ανάλυση της ιδεολογικής ανατροπής και των κινητήριων δυνάμεων της… - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Η Tέχνη του Πολέμου - Μια σε βάθος ανάλυση της ιδεολογικής ανατροπής και των κινητήριων δυνάμεων της…

  Η «Τέχνη του Πολέμου» είναι μια στρατιωτική πραγματεία που λέγεται ότι γράφτηκε γύρω στο 512 π.Χ. από έναν Κινέζο στρατιωτικό και φιλόσοφο...

 






Η «Τέχνη του Πολέμου» είναι μια στρατιωτική πραγματεία που λέγεται ότι γράφτηκε γύρω στο 512 π.Χ. από έναν Κινέζο στρατιωτικό και φιλόσοφο με το όνομα Sun Tzu.


«Όλες οι πολεμικές επιχειρήσεις βασίζονται στην εξαπάτηση. Ως εκ τούτου, όταν είμαστε σε θέση να επιτεθούμε, πρέπει να δείχνουμε ανίκανοι- όταν χρησιμοποιούμε τις δυνάμεις μας, πρέπει να δείχνουμε ανενεργοί- όταν είμαστε κοντά, πρέπει να κάνουμε τον εχθρό να πιστέψει ότι είμαστε μακριά- όταν είμαστε μακριά, πρέπει να τον κάνουμε να πιστέψει ότι είμαστε κοντά. Αν οι δυνάμεις του είναι ενωμένες, χωρίστε τις. Επιτεθείτε του εκεί που είναι απροετοίμαστος, εμφανιστείτε εκεί που δεν σας περιμένουν».

 

Πηγή: sebastienpowell.substack

Άρθρο των Sebastien Powell και Caroline Coram

Mετάφραση: Απολλόδωρος – Συνεργάτης του Ελλήνων Αφύπνιση

 

Το 1961, στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου (1947 - 1991), και 1 χρόνο πριν από την κρίση των πυραύλων της Κούβας, ο πρόεδρος John F Kennedy εκφώνησε μια ομιλία στην Ένωση Εκδοτών Αμερικανικών Εφημερίδων στο ξενοδοχείο Waldorf-Astoria της Νέας Υόρκης (το κείμενο είναι διαθέσιμο εδώ, το βίντεο εδώ), στην οποία έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Διότι μας αντιμάχεται σε όλο τον κόσμο μια μονολιθική και αδίστακτη συνωμοσία που βασίζεται κυρίως σε μυστικά μέσα για την επέκταση της σφαίρας επιρροής της - στη διείσδυση αντί για εισβολή, στην υπονόμευση αντί για εκλογές, στον εκφοβισμό αντί για ελεύθερη επιλογή, στους αντάρτες τη νύχτα αντί για στρατούς την ημέρα.

Πρόκειται για ένα σύστημα που έχει επιστρατεύσει τεράστιους ανθρώπινους και υλικούς πόρους για την οικοδόμηση μιας σφιχτοδεμένης, εξαιρετικά αποτελεσματικής μηχανής που συνδυάζει στρατιωτικές, διπλωματικές, κατασκοπευτικές, οικονομικές, επιστημονικές και πολιτικές επιχειρήσεις.

Οι προετοιμασίες του είναι κρυφές, δεν δημοσιεύονται. Τα λάθη του θάβονται, δεν είναι πρωτοσέλιδα. Οι διαφωνούντες αποσιωπούνται, δεν επαινούνται. Καμία δαπάνη δεν αμφισβητείται, καμία φήμη δεν τυπώνεται, κανένα μυστικό δεν αποκαλύπτεται. Διεξάγει τον Ψυχρό Πόλεμο, εν ολίγοις, με μια πολεμική πειθαρχία που καμία δημοκρατία δεν θα ήλπιζε ή δεν θα ήθελε ποτέ να φτάσει"

Περίπου 23 χρόνια αργότερα, το 1984, ένας Σοβιετικός αποστάτης με το όνομα Yuri Bezmenov έδωσε μια συνέντευξη που απηχούσε κάποιες από τις παρατηρήσεις του Kennedy:

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου. Αδήλωτο ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον των βασικών αρχών και των θεμελίων αυτού του συστήματος. Και ο εμπνευστής αυτού του πολέμου δεν είναι φυσικά ο σύντροφος Αντρόποφ. Είναι το σύστημα. Όσο γελοίο κι αν ακούγεται- το παγκόσμιο κομμουνιστικό σύστημα ή η παγκόσμια κομμουνιστική συνωμοσία"

Το 1848, ο Karl Marx και ο Friedrich Engels δημοσίευσαν το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, στο οποίο καλούσαν τους "εργαζόμενους όλων των χωρών" να ενωθούν, σε μια "ταξική πάλη" ενάντια στην "τάξη του καταπιεστή", στην προκειμένη περίπτωση, "την αστική τάξη". Στο φυλλάδιό τους, ο Μαρξ και ο Ένγκελς έγραψαν: "οι κομμουνιστές κατηγορούνται περαιτέρω ότι επιθυμούν να καταργήσουν τις χώρες και τις εθνικότητες. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία χώρα", υποδηλώνοντας ότι ο μαρξισμός και οι διάφορες παραφυάδες του είναι όντως εγγενώς παγκόσμιος στην προοπτική του.


Σοβιετική προπαγανδιστική αφίσα: "Ο σύντροφος Λένιν καθαρίζει τη γη από τα αποβράσματα" Νοέμβριος 1920, Mikhail CheremnykhViktor Deni

Τα σχόλια τόσο του Kennedy όσο και του Bezmenov υποδηλώνουν ότι αυτή η ιδεολογία χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα τακτικών και εργαλείων για να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της, που υπερβαίνει κατά πολύ την πολεμοκεντρική, έθνος εναντίον έθνους αντίληψη του πολέμου, και ίσως το σημαντικότερο, τα εφαρμόζει με τέτοιο τρόπο ώστε η απειλή να είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί, να οριστεί και να αντιμετωπιστεί.

Η Tέχνη του Πολέμου

Η "Τέχνη του Πολέμου" είναι μια στρατιωτική πραγματεία που λέγεται ότι γράφτηκε γύρω στο 512 π.Χ. από έναν Κινέζο στρατιωτικό στρατηγιστή και φιλόσοφο με το όνομα Sun Tzu. Σε αυτήν, γράφει:

"όλες οι πολεμικές επιχειρήσεις βασίζονται στην εξαπάτηση. Ως εκ τούτου, όταν είμαστε σε θέση να επιτεθούμε, πρέπει να δείχνουμε ανίκανοι- όταν χρησιμοποιούμε τις δυνάμεις μας, πρέπει να δείχνουμε ανενεργοί- όταν είμαστε κοντά, πρέπει να κάνουμε τον εχθρό να πιστέψει ότι είμαστε μακριά- όταν είμαστε μακριά, πρέπει να τον κάνουμε να πιστέψει ότι είμαστε κοντά. Αν οι δυνάμεις του είναι ενωμένες, χωρίστε τις. Επιτεθείτε του εκεί που είναι απροετοίμαστος, εμφανιστείτε εκεί που δεν σας περιμένουν".

Ο όρος "υβριδικός πόλεμος" προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Frank Hoffman το 2007 για να περιγράψει το εξελισσόμενο πρόσωπο του πολέμου, το οποίο όρισε ως εξής

"Οι υβριδικοί πόλεμοι ενσωματώνουν ένα φάσμα διαφορετικών τρόπων πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των συμβατικών δυνατοτήτων, των ακανόνιστων τακτικών και σχηματισμών, των τρομοκρατικών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων της αδιάκριτης βίας και του εξαναγκασμού, και της εγκληματικής αταξίας"

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Small Wars Journal, η έννοια αυτή έχει εξελιχθεί με την πάροδο των ετών και περιλαμβάνει

"μη βίαιες ανατρεπτικές ενέργειες, όπως κυβερνοεπιθέσεις, οικονομικό εξαναγκασμό, εκστρατείες παραπληροφόρησης, ανάμειξη στις εκλογές και πρόσφατα την οπλοποίηση των μεταναστών".

Το άρθρο αναφέρει ότι όλο και περισσότερο, οι ομάδες που εμπλέκονται δεν είναι εθνικά κράτη, αλλά υπερεθνικές οργανώσεις, οι οποίες είναι καλά οργανωμένες, χρηματοδοτούμενες και εξοπλισμένες. Για να πάρουμε ένα μόνο παράδειγμα, το 2016 ανακοινώθηκε ότι μεταξύ 2006 και 2015, οι μεξικανικές αρχές κατέσχεσαν 599 αεροσκάφη από το καρτέλ Sinaloa (συγκριτικά, η μεγαλύτερη νόμιμη αεροπορική εταιρεία της χώρας, η Aeroméxico, διαθέτει 127 αεροπλάνα). Η μεξικανική εφημερίδα El Universal ανέφερε επίσης ότι το καρτέλ διαθέτει περίπου 4.771 παράνομους αεροδιαδρόμους, οι οποίοι είναι διάσπαρτοι στις βόρειες πολιτείες του Μεξικού.

Ψυχολογικός πόλεμος και ιδεολογική υπονόμευση

Ο Sun Tzu έγραψε επίσης ότι: "ο επιδέξιος ηγέτης υποτάσσει τα στρατεύματα του εχθρού χωρίς καμία μάχη- καταλαμβάνει τις πόλεις τους χωρίς να τις πολιορκήσει- ανατρέπει το βασίλειό τους χωρίς μακροχρόνιες επιχειρήσεις στο πεδίο της μάχης".

Σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε το 2022 και συζητά την εφαρμογή ψυχολογικών τεχνικών στον υβριδικό πόλεμο, ο συγγραφέας γράφει:

"η υβριδική απειλή θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η συνδυασμένη και συνεργιστική χρήση διαφορετικών εργαλείων ... Ορισμένα από αυτά τα εργαλεία είναι εμφανή, ενώ άλλα είναι κρυφά, άλλα είναι στρατιωτικά, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι μη στρατιωτικά μέσα, όπως η προπαγάνδα, η παραπληροφόρηση, ο ψυχολογικός πόλεμος, οι κυβερνοεπιθέσεις, η υποστήριξη συγκεκριμένων κινημάτων ή πολιτικών κομμάτων σε άλλη χώρα ... Το ψυχολογικό στοιχείο ήταν πάντα πρωταρχικής σημασίας στις συγκρούσεις"

Ο ψυχολογικός πόλεμος αναφέρεται από τον Bezmenov ως "ιδεολογική ανατροπή", την οποία ορίζει ως εξής

"η ιδεολογική ανατροπή είναι η διαδικασία που είναι νόμιμη, φανερή και ανοιχτή. Μπορείτε να τη δείτε με τα ίδια σας τα μάτια. Δεν υπάρχει κανένα μυστήριο, δεν έχει καμία σχέση με κατασκοπεία. Ξέρω ότι η κατασκοπευτική συλλογή πληροφοριών μοιάζει πιο ρομαντική, πουλάει περισσότερα αποσμητικά. Αλλά στην πραγματικότητα η κύρια έμφαση της KGB δεν είναι καθόλου στον τομέα της κατασκοπείας. Σύμφωνα με τη γνώμη μου, και τη γνώμη πολλών αποστάτες του διαμετρήματός μου, μόνο το 15% περίπου του χρόνου, του χρήματος και του ανθρώπινου δυναμικού δαπανάται στην κατασκοπεία αυτή καθαυτή. Το υπόλοιπο 85% είναι μια αργή διαδικασία την οποία ονομάζουμε είτε ιδεολογική ανατροπή είτε ενεργά μέτρα"

Οι παρατηρήσεις αυτές έχουν επαναληφθεί από άλλους υποτιθέμενους αποστάτες τα τελευταία χρόνια. Σε μια δήλωση που έκανε ενώπιον του κράτους των ΗΠΑ ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών το 2017, ο στρατηγός Alexander, πρώην διευθυντής και ιδρυτικός διοικητής της NSA, δήλωσε ότι: "τα ενεργά μέτρα χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 1920" και ανέφερε τον απόστρατο στρατηγό της KGB Oleg Kalugin, ο οποίος περιέγραψε αυτές τις δραστηριότητες ως "την καρδιά και την ψυχή της σοβιετικής αντικατασκοπείας". Σύμφωνα με τον Kalugin, ο σκοπός αυτών των μέτρων ήταν να "αποδυναμωθεί η Δύση, να μπουν σφήνες στις συμμαχίες της δυτικής κοινότητας κάθε είδους, ιδίως στο ΝΑΤΟ, [και] να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ των συμμάχων", με μια εκστρατεία που περιελάμβανε μεταξύ άλλων τη διάδοση "κάθε είδους πλαστογραφιών και πλαστού υλικού ... που απευθύνονταν σε πολιτικούς, στην ακαδημαϊκή κοινότητα [και] στο ευρύ κοινό".

Ο τελικός στόχος, σύμφωνα με τον Bezmenov, είναι να "αλλάξει η αντίληψη της πραγματικότητας, του κάθε Αμερικανού, σε τέτοιο βαθμό, ώστε παρά την πληθώρα των πληροφοριών, κανείς να μην είναι σε θέση να καταλήξει σε λογικά συμπεράσματα προς το συμφέρον της υπεράσπισης του εαυτού του, των οικογενειών του, των κοινοτήτων του και της χώρας του. Πρόκειται για μια μεγάλη διαδικασία πλύσης εγκεφάλου, η οποία εξελίσσεται πολύ αργά και χωρίζεται σε τέσσερα βασικά στάδια".


Yuri Bezmenov λέγεται ότι πέθανε από "μαζική καρδιακή προσβολή" το 1993

Αποθράσυνση

Η "αποθράσυνση" ορίζεται ως "η διαδικασία που κάνει κάποιον να χάσει την αυτοπεποίθηση, τον ενθουσιασμό και την ελπίδα". Σύμφωνα με τον Bezmenov, "χρειάζονται 15 - 20 χρόνια για να αποθρασύνεις ένα έθνος, διότι αυτός είναι ο ελάχιστος αριθμός ετών που χρειάζεται για να εκπαιδεύσεις μια γενιά μαθητών στη χώρα του εχθρού σου, η οποία εκτίθεται στην ιδεολογία του εχθρού".

Και τονίζει πως η προσέγγιση εφαρμόζει τις ίδιες αρχές με αυτές που συναντάμε σε ορισμένες πολεμικές τέχνες, όπως το τζούντο- αντί να επιτεθούν μετωπικά, χρησιμοποιείται το βάρος και η δύναμη του αντιπάλου εναντίον του:

"η διαδικασία αποθράσυνσης στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί ήδη τα τελευταία 25 χρόνια. Στην πραγματικότητα, έχει ολοκληρωθεί, διότι η αποθράσυνση φτάνει πλέον σε τέτοιους τομείς όπου προηγουμένως ούτε ο σύντροφος Αντρόποφ και όλοι οι ειδικοί του δεν θα μπορούσαν καν να ονειρευτούν μια τέτοια τεράστια επιτυχία. Τα περισσότερα από αυτά γίνονται από τους Αμερικανούς προς τους Αμερικανούς, χάρη στην έλλειψη ηθικών προτύπων"

Γεννημένος το 1891, ο Antonio Gramsci ήταν ιδρυτικό μέλος και κάποτε ηγέτης του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Του αποδίδεται επίσης η ανάπτυξη της "πολιτιστικής ηγεμονίας". Ο Gramsci παρατήρησε ότι "στις προηγμένες καπιταλιστικές κοινωνίες η διαιώνιση της ταξικής κυριαρχίας επιτυγχάνεται με σε μεγάλο βαθμό συναινετικά μέσα - μέσω της διανοητικής και ηθικής ηγεσίας", και έτσι προσέφερε δύο στρατηγικές για την πραγματοποίηση της "προλεταριακής επανάστασης": έναν "πόλεμο ελιγμών" ("μια ολομέτωπη επίθεση στο αστικό κράτος") και έναν "πόλεμο θέσεων" ("εμπλοκή και ανατροπή των μηχανισμών της αστικής ιδεολογικής κυριαρχίας").

Εν ολίγοις, ο Gramsci κατανοούσε ότι η κοινωνία ορίζεται από την κουλτούρα, η οποία διαμορφώνεται από ορισμένα άτομα και θεσμούς, και ότι ο λεγόμενος μαρξισμός θα μπορούσε να εισαχθεί κρυφά μέσω της διαμόρφωσης της κουλτούρας, έτσι ώστε να γίνει οικειοθελώς αποδεκτός από τον πληθυσμό (αυτό που ορισμένοι έχουν καταλήξει να αναφέρουν ως "πολιτισμικό μαρξισμό"). Η διαμόρφωση της κουλτούρας απαιτεί την ανάληψη του ελέγχου των θεσμών που δημιουργούν την κουλτούρα, μια διαδικασία που μερικές φορές αναφέρεται ως "η μακρά πορεία μέσα από τους θεσμούς"- μια φράση που αποδίδεται στον Γκράμσι και ευθυγραμμίζεται με τις ιδέες του, αλλά λέγεται ότι στην πραγματικότητα επινοήθηκε από τον Rudi Dutschke.

Οι φορείς-στόχοι μπορεί να περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, το εκπαιδευτικό σύστημα. Μετά τη διαγραφή της από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Αμερικής το 1949, η Bella Dodd, δασκάλα, δικηγόρος και ακτιβίστρια των εργατικών συνδικάτων, έγινε έντονη αντικομμουνίστρια και το 1952 κατέθεσε ενώπιον της Υποεπιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Γερουσίας των ΗΠΑ σχετικά με την εκτεταμένη διείσδυση των εργατικών συνδικάτων και άλλων ιδρυμάτων από μέλη του κόμματος. Στην κατάθεσή της, η Dodd αναφέρει, "ότι μεταξύ των εκατομμυρίων δασκάλων σχολείων της χώρας υπήρχαν περίπου 1.500 κομμουνιστές με κάρτα, οι οποίοι ασκούσαν επιρροή πολύ μεγαλύτερη από την αριθμητική τους αναλογία".

Η Σχολή της Φρανκφούρτης & ο Μεταμοντερνισμός

Η τοποθέτηση επιχειρησιακών στελεχών σε θέσεις-κλειδιά απαιτεί να τους δοθούν τα εργαλεία για να "κάνουν τη δουλειά τους", και αυτά φαίνεται να ήρθαν με τη μορφή της "κριτικής θεωρίας" της Σχολής της Φρανκφούρτης και αργότερα του μεταμοντερνισμού.

Η Σχολή της Φρανκφούρτης αναφέρεται σε μια ομάδα ερευνητών που συνδέθηκε με το Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας και λέγεται ότι ήταν το πρώτο ερευνητικό κέντρο μαρξιστικού προσανατολισμού που συνδέθηκε με ένα μεγάλο γερμανικό πανεπιστήμιο. Ο Max Horkheimer ανέλαβε τη διεύθυνση το 1930 και προσέλαβε άλλους, μεταξύ των οποίων οι Theodor AdornoErich FrommHerbert Marcuse, και Walter Benjamin. Μαζί ανέπτυξαν μια θεωρία της κοινωνίας βασισμένη στο μαρξισμό και τη φιλοσοφία του Χέγκελ, γνωστή ως "κριτική θεωρία".

Η "κριτική θεωρία" έχει εφαρμοστεί σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα η "κριτική νομική θεωρία" και η "κριτική θεωρία της φυλής" ή "CRT". Η CRT είναι ένα "πλαίσιο" που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80 και στις αρχές της δεκαετίας του '90 από τους νομικούς Derrick BellKimberlé CrenshawRichard Delgado και άλλους, το οποίο, σύμφωνα με τη Britannica, υποστηρίζει ότι "(1) η φυλή είναι μια πολιτισμικά επινοημένη κατηγορία που χρησιμοποιείται για την καταπίεση των έγχρωμων ανθρώπων και (2) ο νόμος και οι νομικοί θεσμοί στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εγγενώς ρατσιστικοί στο βαθμό που λειτουργούν για να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές ανισότητες μεταξύ λευκών και μη λευκών ανθρώπων". Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία απαγόρευσης σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ.

Ο Μεταμοντερνισμός είναι ένα κίνημα του τέλους του 20ού αιώνα, το οποίο η Britannica ορίζει ως "χαρακτηριζόμενο από ευρύ σκεπτικισμό, υποκειμενισμό ή σχετικισμό, μια γενική καχυποψία για τη λογική και μια οξεία ευαισθησία για το ρόλο της ιδεολογίας στη διεκδίκηση και διατήρηση της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας". Βασικοί στοχαστές αυτού του κινήματος είναι οι Jean BaudrillardGilles DeleuzeJacques DerridaMichel FoucaultPierre-Félix GuattariFredric JamesonEmmanuel LévinasJean-François LyotardRichard Rorty, και Slavoj Žižek.

Ο Σκεπτικισμός περιλαμβάνει τον σκεπτικισμό που στοχεύει σε αυτό που ο Jean-François Lyotard ανέφερε ως "μετα-αφηγήσεις" ή "μεγάλες αφηγήσεις". Παραδείγματα "μεγάλων αφηγήσεων" είναι, για παράδειγμα, ο μαρξισμός και ο χριστιανισμός, καθώς και οι δύο επιδιώκουν να "δώσουν μια εξήγηση για ένα ευρύ φάσμα πραγμάτων". Οι μετα-αφηγήσεις "είναι καθολικές και αντικειμενικές, δεδομένου ότι προορίζονται να ισχύουν για όλους και σε όλους τους τόπους".

Ο ισχυρισμός ότι υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για οποιαδήποτε αφήγηση φαίνεται να είναι τεχνικά σωστός, όπως μπορεί ίσως να καταδειχθεί από το γεγονός ότι υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για το έργο του Σαίξπηρ, Άμλετ. Συνεπώς, ο μεταμοντερνισμός φαίνεται να παρέχει ένα χρήσιμο εργαλείο για την ενδοσκόπηση, η οποία είναι απαραίτητη για κάθε κοινωνία που υπερηφανεύεται για την ικανότητά της να προσαρμόζει τη σκέψη της με την πάροδο του χρόνου, όπως συμβαίνει με τον λεγόμενο "δυτικό πολιτισμό". Αν και ορισμένοι φαίνεται να υποστηρίζουν ότι οι ιδέες αυτές προωθήθηκαν με συγκεκριμένο σκοπό να γκρεμίσουν το οικοδόμημα, δεν είναι απολύτως προφανές ότι αυτό συνέβαινε απαραίτητα, δεδομένου ότι ο μεταμοντερνισμός έρχεται σε αντίθεση με τη "μεγάλη αφήγηση" που είναι ο μαρξισμός, και μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιηθεί για την "αποδόμηση" του ίδιου του μαρξισμού.

Ορισμένοι σχολιαστές, με πιο γνωστό ίσως τον Jordan Peterson, έχουν επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι πολλοί μεταμοντέρνοι στοχαστές είναι ή ήταν μαρξιστές - όχι απαραίτητα δεδηλωμένοι, αλλά επιδεικνύοντας κάποιες συμπάθειες. Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι οι λεγόμενοι διανοούμενοι έχουν την τάση να είναι πιο "αριστεροί", όπως αναλύεται με μεγάλη λεπτομέρεια από τον Thomas Sowell στο βιβλίο του "Διανοούμενοι και κοινωνία" (‘Intellectuals and Society’) και "Το όραμα των χριστιανών" (‘The Vision of the Anointed’).

Όποιος και αν είναι ή ήταν ο στόχος, το γεγονός παραμένει ότι ο ίδιος ο μεταμοντερνισμός φαίνεται να έχει τη χρησιμότητά του, και όπως κάθε εργαλείο, αναλυτικό ή άλλο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δημιουργικό ή καταστροφικό τρόπο. Φθάνοντας στο λογικό του συμπέρασμα, ο μεταμοντερνισμός οδηγεί στην ιδέα ότι δεν υπάρχει καμία κανονική μορφή ηθικής ή αλήθειας- ότι καμία ιδέα, έννοια ή σύνολο έργων δεν είναι καλύτερο από κάποιο άλλο- ότι τα πάντα στην ουσία είναι θέμα γνώμης και ότι δεν υπάρχει αντικειμενικότητα και, επομένως, δεν υπάρχει απόλυτη "αλήθεια". Αυτό το φιλοσοφικό υπόβαθρο φαίνεται να έχει διαπεράσει κάθε τομέα της κοινωνίας, ίσως πιο έντονα τις τέχνες, όπου η παρακμή είναι αρκετά εμφανής, όπως μπορεί να φανεί όταν συγκρίνουμε για παράδειγμα την κλασική αρχιτεκτονική με τη μεταμοντέρνα ή τη μπρουταλιστική αρχιτεκτονική.





'The Cascades', Canary Wharf, Λονδίνο. Ολοκληρώθηκε το 1988 και έχει αναγνωριστεί ως σημαντικό έργο της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής.





Το Barbican, Λονδίνο. Ολοκληρώθηκε το 1982. Λέγεται ότι είναι ένα σύμβολο της αρχιτεκτονικής του μπρουταλισμού και των αρχιτεκτονικών θησαυρών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο ντοκιμαντέρ του ‘Why Beauty Matters’, ο αείμνηστος Roger Scruton υποστηρίζει ότι εκεί που η τέχνη και η αρχιτεκτονική κάποτε ανύψωναν το πνεύμα των ανθρώπων, τώρα το ρίχνουν. Επισκεπτόμενος έναν γκραφιταρισμένο σταθμό λεωφορείων στη γενέτειρά του, το Ρέντινγκ, λέει ότι "τα πάντα έχουν βανδαλιστεί. Αλλά δεν πρέπει να κατηγορούμε τους βάνδαλους - αυτό το μέρος χτίστηκε από βάνδαλους. Και εκείνοι που πρόσθεσαν τα γκράφιτι απλώς ολοκλήρωσαν τη δουλειά".

Κανείς δεν θέλει να υπερασπιστεί ένα οικοδόμημα που φθείρεται, και έτσι, υπό αυτό το πρίσμα, φαίνεται ότι ορισμένες από τις ιδέες ή τις ερμηνείες των ιδεών του μεταμοντερνισμού έχουν ανοίξει το δρόμο για την κοινωνική παρακμή, η οποία αντανακλάται στις τέχνες- οι τέχνες είναι, σύμφωνα με ορισμένους, "αντανάκλαση της κοινωνίας και του πολιτισμού". Αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία αποθράσυνσης που περιγράφει ο Bezmenov, και καταδεικνύει έτσι γιατί οι "μεγάλες αφηγήσεις" έχουν σημασία. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Trump υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα το 2020 με στόχο την προώθηση της "νεοκλασικής αρχιτεκτονικής ως επίσημου στυλ για τα ομοσπονδιακά κτίρια στην Ουάσιγκτον και στα νέα ομοσπονδιακά δικαστήρια αλλού" και ίδρυσε ένα νέο Προεδρικό Συμβούλιο που σκοπό έχει να διασφαλίσει ότι τα προτεινόμενα ομοσπονδιακά κτίρια είναι "όμορφα και αντανακλούν την αξιοπρέπεια, την επιχειρηματικότητα, το σθένος και τη σταθερότητα του αμερικανικού συστήματος αυτοδιοίκησης".

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή του μεταμοντερνισμού είναι ότι αναγκάζει τους ανθρώπους να προσπαθήσουν να διατυπώσουν "γιατί" ορισμένες ιδέες είναι καλύτερες από άλλες, αντί να τις αποδέχονται παθητικά ως εγγενώς σωστές, και έτσι η αρνητική επιρροή του μεταμοντερνισμού μπορεί ίσως να θεωρηθεί ως αποτυχία της κοινωνίας μας (μας) να κάνει ακριβώς αυτό. Λέγεται ότι ο Ντοστογιέφσκι έγραψε ότι "μεγάλα γεγονότα μπορούν να έρθουν πάνω μας και να μας πιάσουν πνευματικά απροετοίμαστους", και ίσως αυτό εννοούσε.

Ηθικός σχετικισμός

Ο μεταμοντερνισμός θέτει επίσης το έδαφος για το δόγμα του "ηθικού σχετικισμού", το οποίο υποστηρίζει ότι "τα ηθικά πρότυπα καθορίζονται πολιτισμικά και επομένως μπορεί να είναι αδύνατο να προσδιοριστεί τι είναι πραγματικά σωστό ή λάθος". Φθάνοντας στο λογικό του αποκορύφωμα, κάθε πρακτική που λέγεται ότι είναι πολιτισμική, όσο αμφισβητήσιμη και αν είναι, μπορεί να υπερασπιστεί και να προστατευτεί - πολύ περισσότερο όταν συνδυάζεται με μια μαρξιστική κοσμοθεωρία, και ιδίως αν η πρακτική λέγεται ότι ανήκει σε μια ή περισσότερες ομάδες που λέγεται ότι "καταπιέζονται".

Ένα παράδειγμα έρχεται με τη μορφή των "τρανς γυναικών" που εισβάλλουν στα γυναικεία αθλήματα, το οποίο είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα μιας φιλοσοφίας που έχει ως κατευθυντήρια αρχή ότι κάθε θεωρούμενη ομάδα θυμάτων -στην προκειμένη περίπτωση, οι "τρανς γυναίκες"- πρέπει να τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης και προστασίας εις βάρος μιας άλλης. Το "να μην έχεις γεννηθεί στο σωστό σώμα", είναι προφανώς η απόλυτη μορφή "καταπίεσης" και σε αυτή την περίπτωση όσες "ταυτίζονται" ως "τρανς" πρωτοστατούν στους λεγόμενους "Ολυμπιακούς Αγώνες Καταπίεσης", ξεπερνώντας τα "δικαιώματα των γυναικών".





Η "τρανς γυναίκα", Lia Thomas, βγήκε πρώτη το 2022 σε διαγωνισμό κολύμβησης, ενώ συναγωνιζόταν με "βιολογικές γυναίκες".

Ένα άλλο παράδειγμα έρχεται με τη μορφή ενός ιδιαίτερα σοκαριστικού και άσχημου κομματιού προπαγάνδας που παρήγαγε και μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Al-Aqsa TV, ο οποίος συνδέεται με τη Χαμάς, από το 2007 έως το 2009. Η εκπομπή "Οι πρωτοπόροι του αύριο" παρουσίαζε τη νεαρή οικοδέσποινα Saraa Barhoum και τον συμπαρουσιαστή της, τον "Farfour", ένα ποντίκι που μοιάζει με τον Μίκυ Μάους, όπου οι δυο τους συζητούσαν για την καθημερινή ζωή στη Γάζα. Στο επεισόδιο 4, ο Farfour προετοιμάζεται και δίνει τις εξετάσεις του στο τέλος της χρονιάς. Κλέβει και τον ρωτάει ο θείος του Χαζίμ (ο δημιουργός της εκπομπής) γιατί. Ο Farfour απαντά "οι Εβραίοι κατέστρεψαν το σπίτι μου και άφησα τα βιβλία και τις σημειώσεις μου κάτω από τα χαλάσματα". Η σχεδόν καθολικά αποδεκτή θυματοποίηση των "Παλαιστινίων" παρέχει "σ' αυτούς" ορισμένες προστασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν οποιονδήποτε αριθμό απολογητών για αυτό που κανονικά θα θεωρούνταν απαράδεκτη συμπεριφορά.

Ο Farfour το ποντίκι "εκπαιδεύει" τα παιδιά στο γιατί για όλα τους τα προβλήματα φταίνε κάποιοι άλλοι.

Άλλες δηλώσεις περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τα εξής: "θα επαναφέρουμε την ισλαμική κοινότητα στο παλιό της μεγαλείο και θα απελευθερώσουμε την Ιερουσαλήμ, Θεού θέλοντος, θα απελευθερώσουμε το Ιράκ, Θεού θέλοντος, και θα απελευθερώσουμε όλες τις χώρες των μουσουλμάνων που έχουν καταληφθεί από τους δολοφόνους". Αυτά τα σχόλια υποδηλώνουν με τη σειρά τους ότι υπάρχει μια επαναστατική διάσταση σε αυτό που προωθείται, και ως εκ τούτου δεν αποτελεί έκπληξη η ανακάλυψη ότι, για να πάρουμε μόνο ένα παράδειγμα, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, είχε επικεφαλής κάποιον George Habash, ο οποίος περιγράφεται ως "κοσμικός Παλαιστίνιος μαρξιστής-λενινιστής και επαναστατικός σοσιαλιστής".

Ο ηθικός σχετικισμός, εν ολίγοις, δημιουργεί διπλά πρότυπα, τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν έναν λόγο που παρέχει νομιμοποίηση σε κάθε συλλογικότητα που θεωρεί τον εαυτό της αρκετά "καταπιεσμένο" ώστε να κάνει σχεδόν τα πάντα - συμπεριλαμβανομένης της πλύσης εγκεφάλου στα παιδιά ώστε να μισούν τον γείτονά τους - γεγονός που με τη σειρά του ανοίγει το δρόμο για έναν αιώνιο "πόλεμο φθοράς" μεταξύ των εμπλεκόμενων ομάδων.

Οι έχοντες, οι μη έχοντες και οι αποδιοπομπαίοι τράγοι

Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα του πώς η κλασική μαρξιστική αφήγηση έχει αναδιατυπωθεί σε "καταπιεστές" εναντίον "καταπιεσμένων". Οι ομάδες που εμπλέκονται ποικίλλουν στο χώρο και στο χρόνο: στην Καμπότζη, η τάξη των διανοουμένων θεωρήθηκε προβληματική, όπου κάποιοι εξοντώνονταν αν τους έβλεπαν να φορούν γυαλιά. Στη Ρουάντα, ήταν οι Τούτσι. Στην Ουκρανία, οι Κουλάκοι. Στη Νότια Αφρική, οι λευκοί αγρότες θεωρούνται "ελεύθερο παιχνίδι" και δέχονται συστηματικά επιθέσεις, βασανιστήρια και δολοφονίες.





Σοβιετική προπαγανδιστική αφίσα της δεκαετίας του 1930 που αναφέρει: "Εκδιώξτε τους Κουλάκους από τα κολχόζ!".

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η τάξη των "καταπιεστών" παραμένει σταθερή, όπως στην περίπτωση του "φεμινισμού", ο οποίος προβάλλει εξαιρετικούς ισχυρισμούς για μια κρυφή δομή εξουσίας γνωστή μόνο ως "πατριαρχία", η οποία προφανώς επιδιώκει να υποτάξει όλες τις γυναίκες, παντού και πάντα. Η "πρώην φεμινίστρια" Erin Pizzey, γνωστή για την ίδρυση του πρώτου και σήμερα, μεγαλύτερου καταφυγίου ενδοοικογενειακής βίας στον σύγχρονο κόσμο, του Refuge (τότε γνωστό ως Chiswick Women's Aid), έχει μιλήσει εκτενώς για τους λόγους που την οδήγησαν να εγκαταλείψει το κίνημα, στους οποίους περιλαμβάνεται η παρατήρηση ότι πολλά από τα άτομα που συμμετείχαν ήταν ευθυγραμμισμένα με τη μαρξιστική ιδεολογία, και έχοντας ζήσει στην Κίνα, κατάλαβε γρήγορα τι πραγματικά αφορούσε το κίνημα. Η εξέχουσα φεμινίστρια Germaine Greer, στο βιβλίο της "The Female Eunuch", έκανε την ακόλουθη δήλωση: "η απελευθέρωση των γυναικών, αν καταργήσει την πατριαρχική οικογένεια, θα καταργήσει ένα απαραίτητο υποδόμημα του αυταρχικού κράτους, και μόλις αυτό μαραθεί, ο Μαρξ θα έχει βγει αληθινός θέλοντας και μη, οπότε ας προχωρήσουμε".

Η διαλεκτική πλαισιώνεται επίσης μερικές φορές ως ένας πόλεμος μεταξύ των "εχόντων" και των "μη εχόντων", όπου προβάλλονται αμείλικτα αιτήματα για "ισότητα" - ένα υπαινικτικό και διαρκώς μετακινούμενο γκολπόστ που η λογική του κατάληξη είναι το αίτημα για ισότητα στο αποτέλεσμα, που σημαίνει αναδιανομή, η οποία μπορεί να συμβεί μόνο μέσω κάποιας μορφής κρατικής παρέμβασης. Η κύρια θέση που οδηγεί αυτά τα αιτήματα είναι ότι οι όποιες διαφορές στο αποτέλεσμα μεταξύ ατόμων και ομάδων, μπορούν να εξηγηθούν μόνο από διαφορετικές μορφές "καταπίεσης". Ένας εξαιρετικός ισχυρισμός, δεδομένου ότι οι διαφορές στο αποτέλεσμα μπορούν να βρεθούν σχεδόν παντού, ακόμη και σε άτομα με το ίδιο ακριβώς υπόβαθρο - όπως εκείνοι που γεννήθηκαν από τους ίδιους γονείς. Για άλλη μια φορά, ο Thomas Sowell έχει κάνει εξαιρετική δουλειά για να καταρρίψει διεξοδικά αυτή την ιδέα στο βιβλίο του "Discrimination and Disparities" (Διακρίσεις και ανισότητες), το οποίο περιλαμβάνει την αντιμετώπιση του "μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων και των φυλών", το οποίο ορισμένοι ισχυρίζονται αμείλικτα ότι είναι προϊόν "ρατσισμού" και "σεξισμού".

Εν ολίγοις, η μαρξιστική κοσμοθεωρία παραμερίζει κάθε έννοια ατομικής ευθύνης ή επιθυμίας για ενδοσκόπηση, όπως συμβαίνει για παράδειγμα σε ορισμένες θρησκευτικές παραδόσεις. Για να το αποδείξουμε αυτό, δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε περισσότερο από τον ίδιο τον Μαρξ, ο οποίος λέγεται ότι απέκτησε ένα εξώγαμο παιδί με την υπηρέτρια της οικογένειας, το οποίο αρνήθηκε να αναγνωρίσει ως δικό του. Υπό αυτό το πρίσμα, γίνεται σαφές ότι ο μαρξισμός παίζει με θεμελιώδεις πτυχές της ανθρώπινης φύσης, δηλαδή με τον φθόνο, τη δυσαρέσκεια, την αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων και την προφανώς έμφυτη επιθυμία να συμπαραταχθεί κανείς με τον θεωρούμενο "αδικημένο". Όπως δείχνει η βιβλική ιστορία του Κάιν και του Άβελ, ο φθόνος και η μνησικακία είναι αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης κατάστασης. Όπως ο θυμός και ο φόβος, τα συναισθήματα αυτά μπορούν να "εξαπλωθούν" σε άλλα μέλη μιας δεδομένης "κοινότητας", μέσω αυτού που ο αείμνηστος René Girard ανέφερε ως "μηχανισμό αποδιοπομπαίου τράγου", τον οποίο περιέγραψε ως την τάση που έχουν οι άνθρωποι "όταν αντιμετωπίζουν μια κρίση, να μιμούνται αυθόρμητα ο ένας τον άλλον κατηγορώντας ή κατηγορώντας αυθαίρετα επιλεγμένα άτομα ή ομάδες".

Αυτό που φαίνεται ότι επέτρεψε στον μαρξισμό να αποκτήσει τόσο μεγάλη απήχηση είναι ότι κωδικοποίησε και πακετάρισε αυτές τις ιδέες και τα συναισθήματα σε μια ψευδοεπιστημονική πειθαρχία που του προσδίδει ηθική και διανοητική νομιμοποίηση - και ακούγεται πολύ καλύτερα από το να παραδεχτεί κανείς απλώς ότι οδηγείται από δυσαρέσκεια ή ακόμη και από επιθυμία για εκδίκηση. Στο Λυκόφως των ειδώλων, ο Νίτσε έγραψε "το δόγμα της ισότητας! ... Αλλά δεν υπάρχει πιο δηλητηριώδες δηλητήριο στην ύπαρξη: γιατί φαίνεται να κηρύσσεται από την ίδια τη δικαιοσύνη, ενώ στην πραγματικότητα είναι το τέλος της δικαιοσύνης". Αυτό το συναίσθημα απηχείται στο "Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα" στο κεφάλαιο με τίτλο "Οι ταραντούλες", όπου γράφει το ακόλουθο απόσπασμα:

"Καλώς ήρθες, ταραντούλα! Μαύρο στην πλάτη σου είναι το τρίγωνο και το σύμβολό σου- και ξέρω επίσης τι υπάρχει στην ψυχή σου. Η εκδίκηση είναι στην ψυχή σου. Έτσι σας μιλάω με παραβολή, εσείς που κάνετε την ψυχή να ζαλίζεται, εσείς οι κήρυκες της ισότητας! Ταραντούλες είστε εσείς για μένα, και κρυφά εκδικητικοί! Αλλά σύντομα θα φέρω τις κρυψώνες σας στο φως: γι' αυτό γελάω στο πρόσωπό σας με το γέλιο του ύψους μου. Γι' αυτό σκίζω τον ιστό σας, ώστε η οργή σας να σας παρασύρει έξω από τη φωλιά του ψέματός σας και η εκδίκησή σας να ξεπηδήσει πίσω από τη λέξη "δικαιοσύνη". Γιατί, για τον άνθρωπο να λυτρωθεί από την εκδίκηση - αυτό είναι για μένα η γέφυρα προς την υψηλότερη ελπίδα, και ένα ουράνιο τόξο μετά από μεγάλες καταιγίδες.

Διαφορετικά, όμως, θα το είχαν οι ταραντούλες. 'Ας είναι πολύ δίκαιο ο κόσμος να γεμίσει από τις καταιγίδες της εκδίκησής μας' - έτσι μιλούν μεταξύ τους. 'Εκδίκηση θα χρησιμοποιήσουμε και θα προσβάλλουμε όλους όσοι δεν είναι σαν εμάς' - έτσι υπόσχονται οι ταραντούλες-καρδούλες. 'Και 'θέληση για ισότητα' - αυτό το ίδιο θα είναι εφεξής το όνομα της αρετής- και ενάντια σε όλους όσοι έχουν δύναμη θα ξεσηκώσουμε μια κραυγή!".

Το θεωρούμενο αουτσάιντερ δεν είναι πάντα σωστό ή ηθικό, πράγμα που σημαίνει ότι η τυφλή υποστήριξη οποιασδήποτε "κατηγορίας θυμάτων", χωρίς να κρίνει τις πράξεις των εμπλεκόμενων ατόμων, και μόνο με βάση την αντιληπτή ιδιότητα του θύματος, είναι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα έρχεται με τη μορφή της ομάδας "QUIT" ή "Queers Undermining Israeli Terrorists" με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, το σύνθημα της οποίας, "Queers for Palestine", έρχεται σε κάποια αντίθεση με την κυρίαρχη άποψη για την ομοφυλοφιλία στην εν λόγω περιοχή: "αυτό που κάνει την QUIT οξύμωρο είναι ότι η συμπάθειά τους για την Παλαιστίνη δεν είναι αμοιβαία. Μπορεί να υπάρχουν αδερφές για την Παλαιστίνη, αλλά η Παλαιστίνη σίγουρα δεν είναι για τις αδερφές, ούτε με την έννοια του βιώσιμου ούτε με την έννοια της ενσυναίσθησης".





Αυτό που δείχνουν αυτά τα παραδείγματα είναι ότι ανεξάρτητα από τους εμπλεκόμενους φορείς, το μοτίβο είναι πάντα το ίδιο: τα άτομα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά θεωρούνται ότι είναι η αιτία ενός ή περισσότερων προβλημάτων που επηρεάζουν μια άλλη ομάδα, και η απομάκρυνση των ατόμων που προκαλούν τα προβλήματα από την κοινωνία θα λύσει τα προβλήματα της άλλης ομάδας. Η "ομάδα-θύμα" πρέπει με τη σειρά της να "υποστηριχθεί" με κάθε κόστος, όπως κάποιος υποστηρίζει την αγαπημένη του ποδοσφαιρική ομάδα.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ομάδα-στόχος θεωρείται ως ζώο-θυσία, και έτσι ο μαρξισμός και όλα τα παρακλάδια του, στα οποία αναμφισβήτητα περιλαμβάνεται και ο εθνικοσοσιαλισμός, μοιάζει πολύ με παγανιστική λατρείαΣτη Νυρεμβέργη, ο Γάλλος γενικός εισαγγελέας, Francis de Menthon, πρότεινε ότι το θεμελιώδες πρόβλημα με το δόγμα του "εθνικοσοσιαλισμού" ήταν ο "ρατσισμός"- "αυτή η αμαρτία κατά του πνεύματος είναι το προπατορικό αμάρτημα του εθνικοσοσιαλισμού από το οποίο πηγάζουν όλα τα εγκλήματα. Αυτό το τερατώδες δόγμα είναι το δόγμα του ρατσισμού". Ωστόσο, όπως ελπίζουμε ότι θα πρέπει τώρα να είναι προφανές, αυτή είναι μια επιφανειακή εξήγηση που δεν αντιμετωπίζει το θεμελιώδες ζήτημα του τι παρακινεί τον λεγόμενο "ρατσισμό". Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα εγκλήματα που συνδέονται με την ιδεολογία που ταξιδεύει κάτω από τη σημαία του "κομμουνισμού" - η οποία μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως "διεθνής σοσιαλισμός" - δεν έχουν εξεταστεί με τον ίδιο τρόπο που έχει εξεταστεί η "εθνική" ποικιλία. Βασικές "εξηγήσεις", όπως ο "ρατσισμός", είναι εντελώς ανεπαρκείς και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ίδιου θεμελιώδους προβλήματος, δηλαδή ότι μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων (στην προκειμένη περίπτωση, "οι ρατσιστές") είναι "το πρόβλημα".

Είναι ενδιαφέρον ότι ο μεταμοντερνισμός φαίνεται να παρέχει μια μέθοδο με την οποία τέτοιες αφηγήσεις μπορούν εύκολα να αποδομηθούν. Αν η πρόταση είναι ότι οι άνθρωποι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με μία ή περισσότερες ομάδες, αυτό οδηγεί στην πρόταση ότι καμία ομάδα δεν είναι εντελώς αθώα ή ένοχη, δεδομένου ότι βρίσκει κανείς ανθρώπους που κάνουν καλές και κακές πράξεις σε κάθε τομέα της ζωής. Όπως παρατήρησε ο Σολζενίτσιν: "το κακό κάνει το σπίτι του στην ατομική ανθρώπινη καρδιά πριν εισέλθει σε ένα πολιτικό σύστημα". Έτσι, κανένα άτομο μέσα σε μια δεδομένη συλλογικότητα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι θύμα χωρίς να αναλάβει επίσης το βάρος του να είναι θύτης, γεγονός που με τη σειρά του ακυρώνει τη "μεγάλη αφήγηση" της ομαδικής θυματοποίησης, και κάθε ισχυρισμό οποιουδήποτε ατόμου ότι του αξίζει να αντιμετωπίζεται ως θύμα ή θύτης, ο οποίος βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι ανήκει σε μια ή περισσότερες αναγνωρίσιμες ομάδες.

Πολυπολιτισμικότητα και πολιτικές ταυτότητας

Η διαλεκτική καταπιεστών και καταπιεσμένων λειτουργεί μόνο εάν τα άτομα μπορούν να μετατραπούν σε συλλογικότητες που μπορούν να στραφούν ο ένας εναντίον του άλλου σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Εισάγεται η "πολιτική της ταυτότητας", που ορίζεται ως "μια πολιτική προσέγγιση κατά την οποία άτομα συγκεκριμένης φυλής, εθνικότητας, θρησκείας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, κοινωνικού υπόβαθρου, κοινωνικής τάξης ή άλλων προσδιοριστικών παραγόντων αναπτύσσουν πολιτικές ατζέντες που βασίζονται σε αυτές τις ταυτότητες".

Η πολιτική ταυτότητας παίζει με τον λεγόμενο "κοινοτισμό", μια φιλοσοφία που υποστηρίζει ότι "η κοινωνική ταυτότητα και η προσωπικότητα ενός ατόμου διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό από τις σχέσεις της κοινότητας, ενώ μικρότερος βαθμός ανάπτυξης αποδίδεται στον ατομικισμό". Άλλη μια ωραία ηχηρή ιδέα, ο κοινοτισμός στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια κομπίνα- απαιτεί συμμόρφωση από τα μέλη του, τα οποία με τη σειρά τους, αντιμετωπίζουν την προοπτική να εκδιωχθούν αν προσπαθήσουν να σπάσουν τις γραμμές, πράγμα που τους δυσκολεύει ή και τους καθιστά αδύνατο να το κάνουν, και ιδίως όταν η "κοινότητα" παρουσιάζεται ως ένα ομοιογενές σύνολο. Ο κοινοτισμός παρέχει τα μέσα με τα οποία τα ξεχωριστά άτομα μπορούν να κρατηθούν όμηροι από μία ή περισσότερες "κοινότητες", με την πλήρη υποστήριξη των εξωτερικών τους προσώπων, τα οποία με τη σειρά τους θα τα χρησιμοποιήσουν για πολιτικούς ελιγμούς και ιδιωτικό κέρδος.

Η "πολυπολιτισμικότητα", είναι η ιδέα ότι "οι πολιτισμοί, οι φυλές και οι εθνότητες, ιδιαίτερα εκείνες των μειονοτικών ομάδων, αξίζουν ειδική αναγνώριση των διαφορών τους μέσα σε μια κυρίαρχη πολιτική κουλτούρα Αυτή η αναγνώριση μπορεί να λάβει τις μορφές της αναγνώρισης της συμβολής στην πολιτιστική ζωή της πολιτικής κοινότητας στο σύνολό της, της απαίτησης ειδικής προστασίας από το νόμο για ορισμένες πολιτιστικές ομάδες ή αυτόνομων δικαιωμάτων διακυβέρνησης για ορισμένες κουλτούρες".

Με άλλα λόγια, η "πολυπολιτισμικότητα" θέτει τα θεμέλια για τη δημιουργία ξεχωριστών εθνών μέσα στα εθνικά κράτη, δημιουργώντας έτσι διαφορετικές τάξεις πολιτών, και ταυτόχρονα ισχυρίζεται ότι τίποτα δεν μπορεί ή δεν πρέπει να γίνει για να το αποτρέψει - καθώς η εισερχόμενη κουλτούρα δεν είναι καλύτερη ή χειρότερη από την υπάρχουσα. Η πολιτική ορθότητα, στην οποία θα αναφερθούμε σύντομα, εμποδίζει κάθε μορφή συζήτησης επί του θέματος.

Η ίδια η Britannica σημειώνει ότι "η πολυπολιτισμικότητα αποτελεί πρόκληση για τη φιλελεύθερη δημοκρατία. Στις φιλελεύθερες δημοκρατίες, όλοι οι πολίτες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα βάσει του νόμου, αφαιρώντας την κοινή ταυτότητα του "πολίτη" από τις πραγματικές κοινωνικές, πολιτιστικές, πολιτικές και οικονομικές θέσεις και ταυτότητες των πραγματικών μελών της κοινωνίας". Αν και η πολυπολιτισμικότητα στη θεωρία, υποστηρίζει ότι όλοι οι πολιτισμοί είναι εξίσου καλοί ή κακοί, στην πράξη, διαπιστώνουμε ότι κάποιοι πρέπει να εξυμνούνται, ενώ άλλοι να υποτιμούνται. Το 1996, ο ιδρυτής του PayPal Peter Thiel συζήτησε αυτό το θέμα σε σχέση με την έκδοση του βιβλίου του, The Diversity Myth, όπου λέει: "Θα σας προτείνω ότι το πιο σημαντικό θέμα που διατρέχει πολλά από αυτά που ονομάζονται πολυπολιτισμικά είναι ότι είναι αντιδυτικά. Δεν είναι αντι-δυτικό - εξακολουθεί να επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στη δική μας κοινωνία, αλλά είναι πρωτίστως ένα όχημα για την καταγγελία της".

Ο Thiel έφερε το παράδειγμα των διαδηλώσεων στις οποίες ηγήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ο Jesse Jackson στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, οι οποίες χαρακτηρίζονταν από το άσμα "Hey hey, ho ho, ο δυτικός πολιτισμός πρέπει να φύγει". Αναφερόμενος στην εμπειρία αυτή, ο Thiel λέει: "δεν ήταν ένα αίτημα για ένταξη, ήταν ένα αίτημα για αποκλεισμό. Τώρα γιατί πρέπει να φύγει η δυτική κουλτούρα; Ο βασικός ισχυρισμός είναι ότι η Δύση είναι μοναδικά κακή επειδή είναι ρατσιστική, είναι σεξιστική και όχι μόνο έχει όλα αυτά τα προβλήματα, αλλά τα έχει πολύ χειρότερα από άλλες κοινωνίες".

Πολιτική Oρθότητα

Οι "πολιτικές ταυτότητας" και η "πολυπολιτισμικότητα" απαιτούν την "πολιτική ορθότητα" για να λειτουργούν απρόσκοπτα. Ο Thiel διαμορφώνει το ζήτημα με τον ακόλουθο τρόπο:

"επιτρέψτε μου να σας προτείνω ότι η πολυπολιτισμικότητα και η πολιτική ορθότητα πρέπει να θεωρηθούν ως διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος- η πολυπολιτισμική πλευρά είναι μια πλευρά όπου αναζητούμε τα θύματα. Η πολιτικά ορθή πλευρά είναι η πλευρά όπου κυνηγάμε τους θύτες. Οι δύο αυτές πλευρές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους"

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε το 2019, ο Roger Scruton, συζητώντας αυτό που ανέφερε ως αναδυόμενη "κουλτούρα κυνηγιού μαγισσών", δήλωσε ότι "η πολιτική ορθότητα ... τόσο προωθεί το μίσος όσο και το δικαιολογεί. Επιφανειακά η πολιτική ορθότητα μοιάζει με έναν τρόπο υπεράσπισης των θυμάτων- είτε πρόκειται για γυναίκες, μειονότητες, ομοφυλόφιλους, τρανσέξουαλ ή οτιδήποτε άλλο. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για τη δημιουργία θυμάτων".

Η πολιτική ορθότητα παρέχει τα μέσα με τα οποία οποιαδήποτε έρευνα σχετικά με τα αιτήματα ορισμένων για ειδική μεταχείριση - ορισμένα από τα οποία μπορεί να είναι αντίθετα με τις αξίες που πρεσβεύει η πλειοψηφία - μπορεί να απορριφθεί εκ προοιμίου ως απλό αποτέλεσμα τυφλού "μίσους". Ένα παράδειγμα έρχεται με τη μορφή μιας πρότασης για την απαγόρευση της ανδρικής περιτομής, την οποία κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι είναι κατά κάποιο τρόπο "αντισημιτική". Ως "αντισημιτισμός" νοείται συνήθως η "προκατάληψη ή το μίσος κατά των Εβραίων". Η ανδρική περιτομή, ωστόσο, δεν είναι μια πρακτική που περιορίζεται στον Ιουδαϊσμό, και είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένα μέλη αυτής της φαινομενικά ομοιογενούς "κοινότητας" έχουν υποστηρίξει αυτές τις εκκλήσεις. Παίρνοντας ένα παράδειγμα, μια ομάδα που δραστηριοποιείται με την ονομασία "Εβραίοι κατά της Περιτομής" έγραψε μια επιστολή το 2018, στην οποία ανέφερε ότι "θέλουμε να γίνει γνωστό ότι, όσον αφορά το θέμα της ακούσιας περιτομής, αυτές οι οργανώσεις [η Anti-Defamation League, η Ελβετική Ομοσπονδία Εβραϊκών Κοινοτήτων και η Βελγική Ομοσπονδία Εβραϊκών Οργανώσεων] δεν μιλούν για όλους τους Εβραίους και δεν μιλούν για εμάς". Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από το Reuters το 2012 αναφέρει ότι στο Ισραήλ, "κάποιοι επαναστατούν κατά της περιτομής". Φαίνεται λοιπόν - και αυτό μπορεί να αποτελέσει μεγάλη έκπληξη για κάποιους, ότι δεν υιοθετούν όλοι όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως Εβραίοι - τις ίδιες ακριβώς πεποιθήσεις, και συνεπώς οι λεγόμενες ομάδες υπεράσπισης και οι "ηγέτες των κοινοτήτων" δεν είναι στην πραγματικότητα τίποτα τέτοιο.

Το πρόβλημα με τις ταμπέλες και τους χαρακτηρισμούς εξηγείται ίσως καλύτερα από τον Scruton, ο οποίος χρησιμοποιεί το παράδειγμα της "ισλαμοφοβίας":

"οι απλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν ο Θεός του Ισλάμ επιτρέπει τα εγκλήματα που διαπράττονται στο όνομά του. Αλλά δεν τολμούν να ασχοληθούν με το θέμα, φοβούμενοι μήπως δεχτούν την κατηγορία της ισλαμοφοβίας. Το ερώτημα που δεν μπορεί να τεθεί είναι σαν μια πυορροούσα πληγή που γεμίζει το μυαλό με υποψίες και με αυτόν τον τρόπο η πολιτική ορθότητα υποκινεί το φόβο στη θέση της συμφιλίωσης μετατρέποντας την αμφιβολία για το Ισλάμ σε έγκλημα σκέψης αναγάγει τις εύλογες ανησυχίες σε πράξεις επιθετικότητας και χρεώνει στους επικριτές του Ισλάμ τα εγκλήματα που διαπράττονται στο όνομα του Ισλάμ παρόμοια πράγματα έχουν συμβεί με την ομοφοβία και την τρανσφοβία οι ετικέτες τα ισμ και οι φοβίες έχουν χρησιμοποιηθεί προκειμένου να τεθεί κάποιο σύνθετο θέμα εκτός συζήτησης έτσι ώστε να μπορεί να ομολογηθεί δημοσίως μόνο μία οπτική γωνία δηλαδή η οπτική γωνία που είναι πολιτικά ορθή επιπλέον επειδή η πολιτική ορθότητα ασχολείται με εγκλήματα σκέψης κλείνει το χάσμα μεταξύ κατηγορίας και ενοχής στον κόσμο της πολιτικής ορθότητας δεν υπάρχει τεκμήριο αθωότητας αλλά μόνο πείνα για στόχους"

Τελικά, ο σκοπός της πολιτικής ορθότητας είναι να μπει σφήνα ανάμεσα σε διάφορες ομάδες, οι οποίες με τη σειρά τους κλείνουν τις γραμμές τους, γεγονός που με τη σειρά του διαβρώνει την εμπιστοσύνη και τροφοδοτεί αυτό ακριβώς που υποτίθεται ότι προσπαθούν να αποτρέψουν όσοι επιβάλλουν αυτούς τους κανόνες εμπλοκής.

Αποσταθεροποίηση & Κρίση

Έχοντας φυτέψει τους σπόρους της δυσαρέσκειας και της διαίρεσης, το επόμενο στάδιο, σύμφωνα με τον Bezmenov, είναι η αποσταθεροποίηση και η κρίση, η οποία συνήθως ακολουθείται από "μια βίαιη αλλαγή της δομής της εξουσίας και της οικονομίας", μετά την οποία ακολουθεί η περίοδος της λεγόμενης "ομαλοποίησης".

Εάν και όταν φτάσουμε στο σημείο της κρίσης, αυτό που έχει σημασία, σύμφωνα με τον Bezmenov, "είναι τα ουσιώδη: οικονομία, εξωτερικές σχέσεις, αμυντικά συστήματα". Με άλλα λόγια, είναι κρίσιμο οι άνθρωποι να έχουν εμπιστοσύνη στο σύστημα. Εάν η πίστη διαβρωθεί, μπορεί να αρχίσουν να εκδηλώνονται πρότυπα συμπεριφοράς, όπως οι αγορές πανικού, που μπορεί να οδηγήσουν σε ελλείψεις και αποθησαυρισμό, και αυτό με τη σειρά του σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση, καθώς τα βασικά αποθέματα εξαντλούνται και οι άνθρωποι αρχίζουν να μάχονται για τους πόρους που λιγοστεύουν - βασικούς και μη. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί ο διευθύνων σύμβουλος της Tesco δήλωσε στον κόσμο κατά την κορύφωση του COVID ότι "δεν υπάρχει καμία ανάγκη για τους Βρετανούς να αγοράζουν πανικόβλητα είδη παντοπωλείου", κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την κατηγορία που διατυπώνεται από ορισμένους ανθρώπους ότι οι "ελίτ" προφανώς προσπαθούν να μας πεθάνουν από την πείνα.

Ένα έγγραφο που δημοσίευσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ το 2009 με τίτλο "Οδηγός για την αντιμετώπιση της εξέγερσης", ορίζει την εξέγερση ως "την οργανωμένη χρήση της ανατροπής και της βίας" για την "ανατροπή ή την εκτόπιση της κυβέρνησης και τον πλήρη ή μερικό έλεγχο των πόρων και του πληθυσμού μιας συγκεκριμένης περιοχής ... Η δραστηριότητα των εξεγερμένων έχει ως εκ τούτου σχεδιαστεί για να αποδυναμώσει τον κυβερνητικό έλεγχο και τη νομιμότητα, αυξάνοντας παράλληλα τον έλεγχο και την επιρροή των εξεγερμένων".

Το 2020, ο θάνατος του George Floyd πυροδότησε μια σειρά διεθνών διαδηλώσεων κατά της "αστυνομικής βίας" που περιλάμβαναν ταραχές και λεηλασίεςπαρόμοιες με αυτές που λαμβάνουν χώρα στη Γαλλία αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από το Axios, οι "εμπρησμοί, οι βανδαλισμοί και οι λεηλασίες" που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων είχαν ως αποτέλεσμα "τουλάχιστον 1 έως 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμένες ασφαλιστικές αποζημιώσεις", οι οποίες "θα κοστίσουν στην ασφαλιστική βιομηχανία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη βίαιη διαδήλωση στην πρόσφατη ιστορία". Στη Γαλλία, ανακοινώθηκε το 2018 από τον υπουργό Οικονομικών Bruno Le Maire, ότι οι διαδηλώσεις των "Gillets Jaunes" θα κόστιζαν στο κράτος (δηλαδή στους πολίτες) περίπου 10 δισ. ευρώ για να "εκτονωθούν", χρήματα που, όπως είπε, "θα αντισταθμιστούν από περικοπές σε άλλες κρατικές δαπάνες".

Τα ίδια τα γεγονότα και οι τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν δεν φαίνεται να διαφέρουν και πολύ από εκείνες που προβλέπονται σε μια σειρά άρθρων που δημοσίευσε ο Robert F Williams, ένας Αμερικανός ηγέτης και συγγραφέας πολιτικών δικαιωμάτων, γνωστός ως πρόεδρος του παραρτήματος του Monroe της Βόρειας Καρολίνας της Εθνικής Ένωσης για την Προώθηση των Έγχρωμων Ανθρώπων.

Ενώ βρισκόταν στην Κούβα, ο ίδιος και η σύζυγός του εξέδωσαν μια εφημερίδα με τίτλο ‘The Crusader’, στην οποία υποστηρίζεται ότι οι "μαύροι Αμερικανοί" αποτελούν ένα έθνος μέσα σε ένα έθνος και ότι δίνουν τη μάχη της ζωής τους ενάντια στη "λευκή Αμερική", η οποία είναι προφανώς μοναδικά "ρατσιστική" και "αποικιοκρατική" (σε αντίθεση, για παράδειγμα, με την Κίνα). Ο ισχυρισμός βασίζεται στην κληρονομιά της δουλείας, η οποία είναι προφανώς χειρότερη από εκείνη, για παράδειγμα, του αραβικού δουλεμπορίου (το οποίο φαίνεται να αποτελεί ακόμη και σήμερα σημαντικό πρόβλημα). Εδώ, για άλλη μια φορά, διαπιστώνουμε ότι εμπλέκονται τα ίδια διπλά μέτρα και σταθμά και γρήγορα ανακαλύπτουμε ότι η δουλεία δεν είναι ένα ζήτημα άσπρο-μαύρο, όπως τεκμηριώνεται εκτενώς από τον Thomas Sowell.

Στη δημοσίευσή του, ο Williams γράφει ότι "το φυλετικό ζήτημα είναι η αχίλλειος πτέρνα της Αμερικής. Η μεγάλη αφθονία της Αμερικής είναι αυτό που κάνει την Αμερική Αμερική, χωρίς αυτήν αυτή - θα ήταν μια άθλια χώρα του χάους. Η οικονομία της βρίσκεται ήδη υπό πίεση και η στρατιωτική της ισχύς είναι υπερβολικά διασκορπισμένη σε όλο τον κόσμο". Στη συνέχεια εκθέτει τις μεθόδους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα "αδέλφια" για να ανατρέψουν τη "λευκή υπεροχή" που τους "καταπιέζει". Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, οδηγίες για το πώς να πολεμήσουν τη "ρατσιστική αστυνομία" στους δρόμους:

"Σε περιόδους μαζικών ταραχών πάρα πολλοί από τους ανθρώπους μας αναγκάζονται να πολεμήσουν ένοπλους αστυνομικούς και στρατιώτες με γυμνά χέρια και πέτρες. Οι μπάτσοι και τα στρατεύματα πρέπει να αφοπλιστούν και τα όπλα τους να στραφούν εναντίον άλλων μπάτσων για να αποκτήσουν όπλα άμυνας. Τα τανκς και τα τεθωρακισμένα αυτοκίνητα πρέπει να χτυπηθούν με βόμβες μολότοφ και να συλληφθούν όταν είναι δυνατόν. Τα μπαζούκας και οι όλμοι πρέπει να αφαιρεθούν από τα στρατεύματα και τα οπλοστάσια της εθνοφρουράς για να αποτραπεί η βαριά συγκέντρωση στρατευμάτων και η εισβολή συντριπτικής δύναμης"

Άλλες μέθοδοι που προωθεί ο Williams περιλαμβάνουν μέτρα για τη δημιουργία των συνθηκών που απαιτούνται για έναν πλήρη εμφύλιο πόλεμο:

"Τα όπλα άμυνας που χρησιμοποιούν οι Αφροαμερικανοί μαχητές της ελευθερίας πρέπει να αποτελούνται από το οπλοστάσιο των φτωχών. Οι βόμβες φωτιάς με βενζίνη (βόμβες μολότοφ), οι βόμβες με αλισίβα ή οξύ (που φτιάχνονται με την έγχυση αλισίβας ή οξέος στο μεταλλικό άκρο λαμπτήρων) μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκτενώς. Κατά τις νυχτερινές ώρες, τέτοια όπλα, πεταμένα από τις ταράτσες, θα κάνουν τους δρόμους αδύνατο να περιπολούν οι ρατσιστές μπάτσοι. Χειροβομβίδες, μπαζούκας, φωτοβολίδες, εκτοξευτές πυραύλων, πολυβόλα και πυρομαχικά μπορούν να αγοραστούν κρυφά από στρατιωτικούς, που αγωνιούν να βγάλουν ένα γρήγορο δολάριο. Οι μαχητές της ελευθερίας στα στρατόπεδα μπορούν να έρθουν σε επαφή για να δώσουν οδηγίες χρήσης. Εκτεταμένες δολιοφθορές είναι δυνατές. Το ρεζερβουάρ βενζίνης στα δημόσια οχήματα μπορεί να πνιγεί με άμμο. Η ζάχαρη είναι επίσης εξαιρετικά αποτελεσματική στις γραμμές βενζίνης. Μακριά καρφιά που διαπερνούν σανίδες και καρφιά με μεγάλες κεφαλές είναι αποτελεσματικά για την επιβράδυνση της κυκλοφορίας σε πολυσύχναστους δρόμους τη νύχτα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει χάος στις στροφές. Ο εκτροχιασμός των τρένων προκαλεί πανικό. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκρηκτικές παγίδες σε τηλεφωνικούς θαλάμους της αστυνομίας. Τα τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών υψηλής ισχύος είναι εύκολα διαθέσιμα. Οι σφαίρες που διαπερνούν τη θωράκιση διαπερνούν τις δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου από απόσταση. Σπίρτα φωσφόρου (σπίρτα κουζίνας) τοποθετημένα σε συστήματα κλιματισμού θα προκαλέσουν καθυστερημένες εκρήξεις που θα καταστρέψουν ακριβά κτίρια . Τα φλογοβόλα μπορούν να κατασκευαστούν στο σπίτι. Ο έμπειρος στη μάχη πρώην στρατιωτικός μπορεί εύκολα να λύσει αυτό το πρόβλημα".

Και τέλος, ο Williams αποκαλύπτει ποια είναι πραγματικά η "δομή εξουσίας της λευκής υπεροχής" που θέλει να ανατρέψει, όταν γράφει: "η αστική τάξη έχει πολύ λίγο στομάχι για μαζικό αίμα και βία. Αγαπούν την ιδιοκτησία τους, την πηγή της δύναμης και του πλούτου τους. Είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στον πανικό". Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι η ιδρύτρια των Black Lives Matters Patrice Cullors περιγράφει τον εαυτό της και άλλα μέλη της οργάνωσής της ως "εκπαιδευμένους μαρξιστές", ακολουθώντας τα βήματα άλλων μαρξιστικών ομάδων "υπεράσπισης των μαύρων", όπως το Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων.

Καταληκτικές παρατηρήσεις

Το εγχειρίδιο των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της εξέγερσης ορίζει την αντιμετώπιση της εξέγερσης "ως "ολοκληρωμένες πολιτικές και στρατιωτικές προσπάθειες που λαμβάνονται για την ταυτόχρονη ήττα και τον περιορισμό της εξέγερσης και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της". Σημειώνει επίσης ότι είναι "ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, είναι συχνά εξαιρετικά αμφιλεγόμενο από πολιτική άποψη, περιλαμβάνει μια σειρά από διφορούμενα γεγονότα που είναι εξαιρετικά δύσκολο να ερμηνευθούν και συχνά απαιτεί πολύ περισσότερους πόρους και χρόνο από ό,τι αρχικά αναμενόταν".

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί. Σε μια ελεύθερη κοινωνία, η ανάπτυξη αντιμέτρων μπορεί εύκολα να θεωρηθεί -ευλόγως- ως κυβερνητική υπερβολή. Η πάταξη της ξεκάθαρης παραπληροφόρησης - κάποια από τα οποία μπορεί να είναι προϊόν ανατρεπτικών δυνάμεων - μπορεί γρήγορα να οδηγήσει στην ανάπτυξη μέσων που επικρίνουν τα μέτρα ως αντίθετα προς την "ελευθερία του λόγου" και ως ενέργειες υφέρπουσας αυταρχίας. Ως αποτέλεσμα, ορισμένα στοιχεία της κοινωνίας μπορούν να κινητοποιηθούν περαιτέρω, πεπεισμένα ότι οποιοσδήποτε βρίσκεται σε θέση εξουσίας επιδιώκει να τους βλάψει, κάτι που αποτελεί, όπως είδαμε, ένα σημαντικό εργαλείο αποθράσυνσης. Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Small Wars Journal σχετικά με τον τρόπο μετριασμού των επιπτώσεων της ιδεολογικής ανατροπής τονίζονται οι επιπτώσεις που μπορούν να έχουν τέτοιες εκστρατείες στη μακροπρόθεσμη υγεία μιας δεδομένης κοινωνίας:

"Παρόλο που η έννοια αυτή έγινε κυρίαρχη στην αναγνώριση μόλις τα τελευταία χρόνια, αρχικά επινοήθηκε από σοβιετικούς πράκτορες που χρησιμοποιούσαν την ιδεολογική ανατροπή για να αποδυναμώσουν τη δημοκρατία μας μέσω της διαίρεσης, της μειωμένης αίσθησης εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή μας και τους θεσμούς της και της χρήσης συνδυασμών παραπληροφόρησης και παραπληροφόρησης για να καταστήσουν την απόλυτη αλήθεια σχεδόν αδύνατο να αναγνωριστεί"

Το άρθρο υποστηρίζει, ωστόσο, περαιτέρω ότι κάθε άτομο μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια αντιμετώπισης τέτοιων μέτρων:

"Ο μετριασμός των επιπτώσεων της ιδεολογικής ανατροπής είναι μια προσπάθεια ολόκληρης της κοινωνίας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας συντονισμένης εκστρατείας στην οποία συμμετέχουν η κυβέρνηση, οι δημοσιογράφοι, οι πάροχοι διαδικτύου και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι εκπαιδευτικοί και οι καταναλωτές ή μεμονωμένα μέλη της κοινωνίας. Ως έθνος, πρέπει να ενωθούμε ως ένα σώμα, καθοδηγούμενοι από την αμερόληπτη αναγνώριση της απειλής από τους εκλεγμένους ηγέτες μας και οπλισμένοι με ένα καθιερωμένο μέσο κριτικής σκέψης και την αποδοχή της ευθύνης του καθενός στην προσπάθεια αυτή ... Μέσω μιας απολιτικής και ολοκληρωμένης στρατηγικής για το σύνολο της κοινωνίας, οι επιπτώσεις της ιδεολογικής ανατροπής μπορούν να μετριαστούν. Αν και η μάχη για το μυαλό μας πιθανόν να μην σταματήσει ποτέ, η αναγνώριση της ύπαρξής της και ο εντοπισμός των μεθόδων της θα οπλίσει τα κυβερνητικά μας όργανα, τις εταιρικές οντότητες ανταλλαγής πληροφοριών και τους μεμονωμένους πολίτες με τα απαραίτητα εργαλεία για να μειωθεί η αποδοχή και η διάδοση παραπλανητικών και καταστροφικών αφηγήσεων μέσα στην κοινωνία μας"

Ο Roger Scruton, στις καταληκτικές παρατηρήσεις του σχετικά με την "κουλτούρα του κυνηγιού μαγισσών", προσέφερε κάποιες παρόμοιες συμβουλές όταν έχουμε να κάνουμε με "πολιτικά ορθούς" αντιπάλους, οι οποίοι επιθυμούν να αποτρέψουν μια ειλικρινή συζήτηση για ένα συγκεκριμένο θέμα:

"πρέπει να μιλάμε ειρηνικά ακόμη και στους κατηγόρους μας. Πρέπει να αποφεύγουμε τους χαρακτηρισμούς, να ανασηκώνουμε τους "ισμούς" και τις "φοβίες" όταν μας τα φορτώνουν. Να ομολογούμε τα πραγματικά μας ελαττώματα και να αρνούμαστε σθεναρά τα επινοημένα. Το πιο σημαντικό, πρέπει να τιμούμε την Αλήθεια και να αγνοούμε την πολιτική ορθότητα, η οποία δεν είναι η θεραπεία των συγκρούσεών μας, αλλά η απόλυτη πηγή τους"

Σε τελική ανάλυση, η ευθύνη μας ως άτομα έγκειται στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε και σχετιζόμαστε μεταξύ μας, ο οποίος με τη σειρά του θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται η κοινωνία μας στο σύνολό της. Η αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, η αντικατάσταση της δικαιοσύνης με την "κοινωνική δικαιοσύνη", οι ταραχές, οι λεηλασίες και η επευφημία για την εν λόγω καταστροφή και η προσπάθεια να κλείσουμε το στόμα των ανθρώπων λόγω της διαφορετικής τους άποψης, δεν είναι συνταγή για κοινωνική συνοχή και μακροπρόθεσμη επιτυχία.



 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου