Πιστεύει πως ο λαός πρέπει να επιδεικνύει απείθεια εάν η κυβέρνηση παραβιάζει τις χριστιανικές αρχές. Εγκαινιάζει σε όλο τον κόσμο νέους ρωσ...
Πιστεύει πως ο λαός πρέπει να επιδεικνύει απείθεια εάν η κυβέρνηση παραβιάζει τις χριστιανικές αρχές. Εγκαινιάζει σε όλο τον κόσμο νέους ρωσικούς ναούς και συναντάται με πολιτικούς ηγέτες. Ο νεοεκλεγείς Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει πονοκέφαλο για το Κρεμλίνο. «Αν ήμουν πρόεδρος της χώρας, θα ανησυχούσα», λέει ένας ακαδημαϊκός.
O 62χρονος νέος προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, ιδιαίτερα δημοφιλής στα λαϊκά στρώματα, ικανότατος ρήτορας και υπεύθυνος για πολλά χρόνια των διεθνών σχέσεων αποτελεί το «μοντέρνο πρόσωπο» της πλέον πολυπληθούς, πιο πλούσιας και πιο ισχυρής Εκκλησίας του ορθόδοξου κόσμου. Μετά την ενθρόνισή του την Κυριακή, ο Κύριλλος θα αναλάβει το καθήκον να ισορροπήσει ανάμεσα στην πνευματική ηγεσία ενός λαού που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, αλλά και να διατηρήσει τις παραδοσιακά καλές σχέσεις με το Κρεμλίνο. Επί πολλά χρόνια υπεύθυνος για τις εξωτερικές σχέσεις της Εκκλησίας, ο Κύριλλος επέβλεψε το 2000 τη σύνταξη του «κοινωνικού συμβολαίου» της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας- σε ένα από τα επίμαχα σημεία του αναφερόταν πως η απείθεια των πολιτών επιτρέπεται στις περιπτώσεις που η κυβέρνηση παραβιάζει τις χριστιανικές αρχές. Ο Κύριλλος, ο οποίος τα τελευταία 10 χρόνια έχει τη δική του τηλεοπτική εκπομπή «Λόγια ενός ιερέα», θεωρείται απρόβλεπτος στους πολιτικούς κύκλους. «Μεταξύ των μητροπολιτών είναι ο μοναδικός πραγματικός πολιτικός», παρατηρεί ο ειδικός σε θρησκευτικά θέματα της Ρωσικής Ακαδημίας Σεργκέι Φιλάτοφ. «Εάν ήμουν πρόεδρος της χώρας, θα φοβόμουν έναν τέτοιο άνθρωπο σε τόσο υψηλή θέση».
Η μεγάλη απήχηση
Η μεγάλη διαφορά στις ψήφους από τον αντίπαλό του- ο Κύριλλος, ο οποίος ήταν τοποτηρητής τού πατριαρχικού θρόνου μετά τον θάνατο του Αλέξιου Β΄, συγκέντρωσε τις ψήφους 508 εκλεκτόρων σε σύνολο 702- δείχνει την απήχηση που έχει τόσο σε εκκλησιαστικούς κύκλους όσο και στον κόσμο. Θεωρείται από πολλούς ως ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την επαναφορά στην επικαιρότητα του δόγματος της Τρίτης Ρώμης, με στόχο να αυξήσει την επιρροή της Μόσχας στον χριστιανικό κόσμο, ενώ τα τελευταία χρόνια δεν σταμάτησε να εγκαινιάζει ρωσικούς ναούς σε όλο τον κόσμο- πρόσφατα βρέθηκε για τον λόγο αυτό και στη Βενεζουέλα, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Ούγκο Τσάβες. Ταυτόχρονα προχωρούσε σε ανοίγματα προς τη δυτική εκκλησία και ήταν από τους πιο υψηλόβαθμους Ρώσους ιεράρχες που συναντήθηκε τόσο με τον Πάπα Ιωάννη-Παύλο Β΄ όσο και με τον Πάπα Βενέδικτο. Χθες ο Πάπας Βενέδικτος χαιρέτισε την εκλογή του Κύριλλου σε μήνυμά του, στο οποίο αναφέρεται ότι ελπίζει ο νέος Πατριάρχης να οδηγήσει τις δύο Εκκλησίες σε πλήρη ενότητα έπειτα από το Σχίσμα του 1054. Έπειτα από την κατάρρευση του κομμουνισμού το 1991, η Μόσχα κατηγόρησε το Βατικανό ότι προσπαθεί να προσηλυτίσει τους κατοίκους της πρώην ΕΣΣΔ.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο
Όσον αφορά τις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης προβλέπεται να συνεχιστούν τα προβλήματα που άρχισαν επί Αλεξίου, καθώς ο Κύριλλος όχι μόνο αντιτίθεται στην αναγνώριση από το Φανάρι της αυτονομίας της Εκκλησίας της Εσθονίας, αλλά πρόσφατα δήλωσε σε συνεργάτες του ότι τα συμφέροντα της ρωσικής Εκκλησίας πρέπει να προστατευθούν σθεναρά στον διάλογο με την Κωνσταντινούπολη. Χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έστειλε μήνυμα στον Κύριλλο, στο οποίο αφού αναφέρεται στην 30χρονη γνωριμία τους και τη διαρκή επικοινωνία τους εύχεται «αρμονική συνεργασία για την κοινή μαρτυρία της Ορθοδοξίας μέσα στον ταραγμένο σημερινό κόσμο».
Ποιος είναι
●Ο ΝΕΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ της Μόσχας γεννήθηκε πριν από 62 χρόνια με το κοσμικό όνομα Βλαντίμιρ Μιχαήλοβιτς Γκουντιάγεφ στο Λένινγκραντ.
●Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ και ο παππούς του είχαν περάσει χρόνια σε σοβιετικά στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας και αργότερα έγιναν ιερείς.
●Ο ΚΥΡΙΛΛΟΣ έγινε Αρχιεπίσκοπος Σμολένσκ το 1984 και Μητροπολίτης Σμολένσκ και Καλινινγκράντ το 1991.
●ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ του 1990 μαζί με τον Πατριάρχη Αλέξιο κατηγορήθηκαν ως συνεργάτες της ΚGΒ.
●ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του 1991, ο Μητροπολίτης Κύριλλος είχε αναφερθεί στην επιρροή που είχε πάνω του ο Μητροπολίτης Λένινγκραντ και Νόβγκοροντ Νικόδημος, στις δεκαετίες 1960 και 1970. «Εάν δεν τον είχα γνωρίσει θα είχα γίνει ένας από τους κλασικούς διαφωνούντες» είχε δηλώσει. «Όμως ο Μητροπολίτης Νικόδημος, ο οποίος συμμεριζόταν τις πεποιθήσεις της οικογένειάς μου, έλεγε: “Η Εκκλησία πρέπει να συνομιλεί με τον υπόλοιπο κόσμο, ακόμα και με τις αρχές. Στον διάλογο θριαμβεύει εκείνος που είναι πιο ισχυρός πνευματικά”».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου