Στήνεται κρίση στη Κύπρο με θύτη τη Ρωσία: Οι περίεργες πληροφορίες για Προξενείο & αναγνώριση Κατεχομένων από τη Μόσχα με στόχο την υφαρπαγή του East-Med μέσω Τουρκίας και η διάψευση Ρώσου Πρέσβη... - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Στήνεται κρίση στη Κύπρο με θύτη τη Ρωσία: Οι περίεργες πληροφορίες για Προξενείο & αναγνώριση Κατεχομένων από τη Μόσχα με στόχο την υφαρπαγή του East-Med μέσω Τουρκίας και η διάψευση Ρώσου Πρέσβη...

  Στόχος ο έλεγχος της ροής ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο Μια νέα πτυχή που δείχνει –υπό το βάρος των εξελίξεων στις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσί...

 


Στόχος ο έλεγχος της ροής ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο


Μια νέα πτυχή που δείχνει –υπό το βάρος των εξελίξεων στις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία– να απασχολεί τη ρωσική προσέγγιση στην ανατολική Μεσόγειο είναι η ειλημμένη απόφαση της Μόσχας για τη λειτουργία ρωσικής προξενικής αρχής στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο.


Η Μόσχα είχε προσεγγίσει, σύμφωνα με την «Καθημερινή Κύπρου», τις αρχές της Κ.Δ. από τον περασμένο Ιανουάριο (2021) προκειμένου να ενημερώσει –αλλά και να ζητήσει κατανόηση επί τούτου– για την πρόθεσή της να ανοίξει προξενικό γραφείο στα Κατεχόμενα.

Η Μόσχα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα επικαλεστεί ανεπίσημα τις κυρώσεις Ελλάδας-Κύπρου και τις “μη φιλικές κινήσεις” μας. Ταυτόχρονα αναμένεται να κατηγορήσει ευθέως την Αθήνα για τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία και για την ενεργό εμπλοκή μας στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Στόχος να πάρει η Τουρκία τον East-Med;

Απώτερος σκοπός είναι ο έλεγχος της ροής ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε με την “πυρπόληση” του East-Med είτε με το να περάσει ο αγωγός μέσω Κατεχομένων και Τουρκίας. Η Άγκυρα θα ελέγχει τις “βάνες” της ΕΕ και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί στο μέλλον όχι μόνο την ομαλή ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης αλλά και σε ποιον συνασπισμό θα ανήκει η Τουρκία.

Για τον λόγο αυτό η Μόσχα θα επιδιώξει να προσδόσει ένα είδος νομιμότητας στο Ψευδοκράτος και το ανακηρύσσει «κράτος», είτε με την εγκαθίδρυση Προξενείου είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο για να «εξυπηρετούνται καλύτερα οι περίπου 10 χιλιάδες Ρώσοι που διαμένουν στα κατεχόμενα», όπως αναφέρει σε απάντηση του Ρώσος Πρέσβης . Η αναγνώριση στην συνέχεια από Πακιστάν και άλλες μουσουλμανικές χώρες θα επιφέρει de facto διχοτόμηση της Κύπρου!

Έχει προηγηθεί περίεργη διπλή δήλωση Σ.Λαβρόφ

Αναφορές στην «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» χωρίς να προτάξει τo “so called” (ούτω καλούμενη), έκανε δύο φορές ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Αρχικά, στις 21 Φεβρουαρίου, στο Κρεμλίνο, κατά τη συνεδρίαση υπό τον Πούτιν του Συμβουλίου Ασφαλείας, επιχειρηματολογώντας υπέρ της απόφασης για αναγνώριση από τη Μόσχα των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ:

Στην ομιλία του ο Λαβρόφ είπε:

«Η μόνη σύγκρουση όπου το ένα από τα μέρη αρνείται να μιλήσει με το άλλο, και αυτό υποστηρίζεται πλήρως από τη Δύση, είναι η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία. Πάρτε την Κύπρο: Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, υπάρχει διαπραγματευτική διαδικασία, μεσολαβούν τα Ηνωμένα Έθνη. Πάρτε ακόμη και το Μάλι, όπου οι Γάλλοι έχουν τώρα προβλήματα, η κυβέρνηση μιλάει με τους αντάρτες. Το ίδιο ισχύει και στην Αιθιοπία. Βελιγράδι – Πρίστινα, υπάρχει διάλογος υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλοι προσπαθούν να βοηθήσουν».

Η δεύτερη αναφορά έγινε την Τρίτη 21 Φεβρουάριου, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 1.

Σύμφωνα με ανάρτηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Λαβρόφ ανέφερε:

«Κοιτάξτε την Κύπρο. Η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» έχει ανακηρυχθεί μονομερώς στον βορρά. Αρνείται να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά κανείς δεν αρνείται στους εκπροσώπους της Βόρειας Κύπρου το δικαίωμα να συμμετάσχουν στον διάλογο».

Διαψεύδει η Ρωσία ισχυρισμούς για αναγνώριση κατεχομένων-Τι δήλωσε ο Πρέσβη

Διαψεύδει ο Ρώσος Πρέσβης, με αποκλειστικές δηλώσεις του στο Σίγμα, δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πρόθεση της Ρωσίας να ανοίξει Προξενείο στα κατεχόμενα. Υπάρχουν, ωστόσο, σκέψεις και επαφές για το πώς θα εξυπηρετούνται οι Ρώσοι που διαμένουν στα κατεχόμενα, κάτι που, ομολογουμένως, προκαλεί προβληματισμό.

Η χαρακτηριστική δήλωσή του Στάνισλαβ Οστάτσι, ήταν πως δεν πρόκειται να γίνει μια ενέργεια ανοίγματος Προξενείου, εξηγώντας ότι για να ανοίξει, πρέπει να έρθουν σε επαφή με το λεγόμενο «Υπουργείο Εξωτερικών» και να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις, κάτι που δεν είναι διατεθειμένοι να πράξουν.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι εδώ και αρκετό καιρό επεξεργάζονται τρόπους για το πώς θα εξυπηρετούνται καλύτερα οι περίπου 10 χιλιάδες Ρώσοι που διαμένουν στα κατεχόμενα. Κάτι που προβληματίζει και μπορεί να ερμηνευθεί και ως προσπάθεια, να ασκηθούν εμμέσως πιέσεις στη Λευκωσία, χωρίς να αποκλείεται κανένα σενάριο περί πιθανής αναγνώρισης.

Σε κάθε περίπτωση, αρνήθηκε εντόνως, πως υπήρξε νέο, πρόσφατο αίτημα, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Αναλυτές, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα, ανέφεραν πως ενδέχεται να αφορούν προθέσεις πολιτικών κύκλων, για να στραφεί η Λευκωσία ακόμη πιο έντονα κατά της Ρωσίας, αγνοώντας τις συνέπειες στο Κυπριακό.

Εν γνώση της Λευκωσίας οι ρωσικές προθέσεις

Αρμόδιες πηγές από τη Λευκωσία, που ήρθαμε σε επικοινωνία για το δημοσίευμα της Καθημερινής, δεν αρνήθηκαν τη ρωσική βολιδοσκόπηση περί εξακρίβωσης των διαθέσεων της Λευκωσίας, σε ότι αφορά την πρόθεση τους να ρυθμίσουν το θέμα της προξενικής αρωγής στα κατεχόμενα.

Διευκρίνισαν, ωστόσο, κατ’ αναλογία των δηλώσεων του Ρώσου Πρέσβη, πως η βολιδοσκόπηση έγινε εδώ και καιρό και ότι δεν υπάρχει πρόταση, αλλά σκέψεις, οι οποίες δεν αφορούν ίδρυση προξενείου.

Οι πρωταρχικές σκέψεις των Ρώσων

Σε ερώτημά μας προς τον Ρώσο Πρέσβη, για το ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι τρόποι εξυπηρέτησης των Ρώσων που διαμένουν στα κατεχόμενα, χωρίς να αναγνωρίζεται το παράνομο καθεστώς, εξήγησε ότι μέχρι τώρα, οι Ρώσοι που διαμένουν στα κατεχόμενα μεταβαίνουν στο Σπίτι της Συνεργασίας, για τις υποθέσεις τους.

Σε διευκρινιστικές μας ερωτήσεις, αφέθηκε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα νέο κτήριο, μεγαλύτερο και αποκλειστικά, ίσως, γι’ αυτό τον σκοπό, και πάλι εντός της νεκρής ζώνης. Τέλος, είπε πως δεν υπάρχει πρόθεση, ούτε για δημιουργία εμπορικού γραφείου στα κατεχόμενα.





 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου