O Ερντογάν απασφάλισε: «Μπλόκαρε» επισήμως την έναρξη διαδικασιών για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Και τώρα τι θα του δώσουν οι σύμμαχοι; - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

O Ερντογάν απασφάλισε: «Μπλόκαρε» επισήμως την έναρξη διαδικασιών για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Και τώρα τι θα του δώσουν οι σύμμαχοι;

  «Δεν μπορούμε να πούμε ναι»: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προαναγγείλει από νωρίς σήμερα πως η Τουρκία θα ασκήσει το δικαίωμά της για βέτο...

 







«Δεν μπορούμε να πούμε ναι»: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προαναγγείλει από νωρίς σήμερα πως η Τουρκία θα ασκήσει το δικαίωμά της για βέτο στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και όπως όλα δείχνουν δεν έμεινε στα λόγια


Η Τουρκία έθεσε το πρώτο βέτο στο ΝΑΤΟ καθώς μπλόκαρε οποιαδήποτε ψηφοφορία κατά τη συνάντηση των πρεσβευτών του NATO η οποία έγινε με στόχο την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας, όπως αναφέρουν οι Financial Times επικαλούμενες πηγή με γνώση του ζητήματος.

 

Η αναβολή εγείρει αμφιβολίες αναφορικά με το εάν θα καταφέρει το ΝΑΤΟ να εγκρίνει το πρώτο στάδιο των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας εντός μίας ή δύο εβδομάδων, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ανοίγει επίσης τον δρόμο για πολυήμερη εντατική διπλωματία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας για το θέμα, επισημαίνουν οι Financial Times.

H Τουρκία κάνει πράξη λοιπόν τις απειλές της καθώς, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, «μπλόκαρε» την έναρξη της διαδικασίας ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.  Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα, σήμερα, Τετάρτη (18/5), ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση των πρέσβεων των χωρών μελών της Συμμαχίας, για να ανάψουν το «πράσινο φως» προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης των δύο χωρών. Ωστόσο, τη διαδικασία αυτή «μπλόκαρε» ο Τούρκος πρέσβης, θέτοντας εν αμφιβόλω την υλοποίηση της δέσμευσης Στόλτενμπεργκ για «διαδικασίες εξπρές».

Και τα 30 υπάρχοντα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να επικυρώσουν τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αλλά αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει μόνο όταν η Αμυντική Συμμαχία εκδώσει πρωτόκολλο προσχώρησης και καλέσει επίσημα τις δύο χώρες να ενταχθούν.

Η αισιοδοξία του Στόλτενμπεργκ δεν επαληθεύθηκε

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, αισθάνθηκε την ανάγκη να δηλώσει ότι βρίσκει βάσιμες ορισμένες από τις ενστάσεις και τα αιτήματα της Άγκυρας.

«Η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος και οι όποιες ανησυχίες της για την ασφάλεια πρέπει να απαντηθούν» δήλωσε μέσω Twitter έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία του με τον Τσαβούσογλου.

Από την πλευρά του, ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς εμφανίστηκε αισιόδοξος εκτιμώντας ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει, τελικά, την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Μέχρι στιγμής, οι αιτιάσεις που έχει θέσει η τουρκική κυβέρνηση αφορούν την υποστήριξη, από πλευράς Σουηδίας και Φινλανδίας, των Κούρδων μαχητών στη Συρία, τη στάση τους απέναντι στο PKK, αλλά και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία στον τομέα της πώλησης οπλικών συστημάτων.

Οι δέκα επίσημοι όροι της Άγκυρας

Σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, πάντως, οι τουρκικές αρχές έχουν ετοιμάσει έναν κατάλογο 10 απαιτήσεων από τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Μόνο σε περίπτωση που οι απαιτήσεις αυτές ικανοποιηθούν, η Άγκυρα θα μπορεί να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στο θέμα της ένταξης των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η λίστα των επίσημων τουρκικών απαιτήσεων από Ελσίνκι και Στοκχόλμη έχει ως εξής:

1. Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να «αποφασίσουν για μια θέση» σχετικά με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

2. Να αποτρέψουν τη διεξαγωγή εκδηλώσεων στα κοινοβούλιά τους από άτομα που συνδέονται με τρομοκρατικές δομές, εννοώντας φιλοκουρδικές οργανώσεις.

3. Να σταματήσουν τη φερόμενη από τους Τούρκους παροχή υλικής βοήθειας στις λεγόμενες Δυνάμεις Λαϊκής Αυτοάμυνας (SNS) στη Συρία, οι οποίες συνδέονται κατά την Άγκυρα με το PKK

4. Να επιταχύνουν την έκδοση στην Τουρκία προσώπων που συνδέονται με «τρομοκράτες».

5. Να σταματήσουν τις επαφές με εκπροσώπους κουρδικών ομάδων που δρουν στο Ιράκ και τη Συρία.

6. Να διακόψουν τους δεσμούς τους με φυγόδικα και καταζητούμενα μέλη της FETO (της οργάνωσης Φετουλάχ Γκιουλέν) που φέονται να εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία.

7. Να μην λάβουν μέτρα κατά της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.

8. Να καθιερώσουν τακτικές επαφές και συνεργασία για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», όπως εννοούν οι Τούρκοι τον απελευθερωτικό αγώνα των Κούρδων.

9. Να δεσμεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς προσώπων και οργανώσεων που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις.

10. Να μην επιτρέψουν στο έδαφός τους δραστηριότητες μη κυβερνητικών οργανώσεων με αντιτουρκικό προσανατολισμό – πράγμα που θα μπορούσε να αφορά ακόμη και σε κυπριακές οργανώσεις.

Το παζάρι του Ερντογάν

Οι αιτήσεις για ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ προσφέρουν στον Τούρκο πρόεδρο εκ πρώτης όψεως μια ευκαιρία να πιέσει και στην κατεύθυνση της Ουάσιγκτον με ατού την ουκρανικού κρίση και το μεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας, ώστε να πείσει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν το Κογκρέσο να άρει τις ενστάσεις του και τις κυρώσεις που ορθώνονται φραγμός στην προμήθεια 40 μαχητικών F-16 και την αναβάθμιση άλλων 80 από τη Lockheed Martin.

Στο εσωτερικό μέτωπο δίνεται παράλληλα η ευκαιρία στον Ερντογάν να εμφανιστεί ως ισχυρός πολιτικός ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών του 2023, να φαίνεται ότι χτυπά τη γροθιά στο τραπέζι χωρίς να ριψοκινδυνεύει πολλά στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε μέλη του κόμματός του, ανέφερε πως ειδικά η Σουηδία δεν θα πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να εγκρίνει την αίτηση της για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς να επιστρέψει τους «τρομοκράτες». Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι περιμένει από τους νατοϊκούς συμμάχους της Τουρκίας να κατανοήσουν τις ευαισθησίες της σε θέματα ασφαλείας και να την υποστηρίξουν.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, επανέλαβε ότι η σουηδική και η φινλανδική αντιπροσωπεία δεν χρειάζεται να κάνουν τον κόπο να μεταβούν στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να εγκρίνει την αίτηση της για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς να επιστρέψει τους «τρομοκράτες».

«Δεν μπορούμε να πούμε ναι», επανέλαβε. «Να υποστηρίζεις την τρομοκρατία και να ζητάς την υποστήριξή μας είναι ασύμβατο», είπε ο Ερντογάν που κατηγορεί τις δύο χώρες ότι «δίνουν καταφύγιο σε μέλη του PKK», το οποίο η Αγκυρα, αλλά και οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. « Η μόνη μας προσδοκία είναι το ΝΑΤΟ να επιδείξει καλή θέληση απέναντι στις νόμιμες προσπάθειες της Τουρκίας για την προστασία των συνόρων της», συνέχισε.

Οι μαχητές του PKK είναι στην πλειονότητά τους εγκατεστημένοι στις γειτονικές χώρες της Τουρκίας, το Ιράκ, τη Συρία και το Ιράν. «Κανείς από τους συμμάχους μας δεν σεβάστηκε ποτέ τις ανησυχίες αυτές, δεν μιλάω για υποστήριξη», είπε. Ο Ερντογάν επέμεινε στα αιτήματα για την έκδοση των «τρομοκρατών» που έχουν βρει καταφύγιο στην Σουηδία, στα οποία η Στοκχόλμη δεν έχει απαντήσει ποτέ και υπενθύμισε ότι περί τις τριάντα αιτήσεις έκδοσης έχουν απορριφθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσο η Τουρκία προβάλλει αντιρρήσεις, τόσο θα καθυστερεί η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αυξάνοντας τον εκνευρισμό τους και τους ενδεχόμενους κινδύνους επειδή δεν βρίσκονται κάτω από την «ασπίδα» του Αρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ. Για το λόγο αυτό, ήδη πολλές συμμαχικές χώρες, μεταξύ αυτών η Νορβηγία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, έσπευσαν με δηλώσεις τους να δώσουν εγγυήσεις ασφαλείας στις δύο σκανδιναβικές χώρες, για όσο διάστημα θα βρίσκονται στο κατώφλι του ΝΑΤΟ.

Φυσικά το μεγάλο ερώτημα που τίθεται πλέον είναι τι θα δώσουν οι σύμμαχοι στη Τουρκία για να μεταπεισθεί και να επιτρέψει την είσοδο Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Λέτε να παίξει ρόλο η πανηγυρική επίσκεψη Μητσοτάκη στις Η.Π.Α;


 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου