Η Ισραηλινο-Παλαιστινιακή σύγκρουση: Μια ιστορική ανάλυση που πρέπει να διαβάσεις… - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Η Ισραηλινο-Παλαιστινιακή σύγκρουση: Μια ιστορική ανάλυση που πρέπει να διαβάσεις…

  Η ιστορική προέλευση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης εντοπίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν Εβραίοι μετανάστες άρχισαν να εγκ...

 






Η ιστορική προέλευση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης εντοπίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν Εβραίοι μετανάστες άρχισαν να εγκαθίστανται στην Παλαιστίνη, η οποία τότε ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


Αυτή η μετανάστευση εντάθηκε κατά την περίοδο της βρετανικής εντολής μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως τεκμηριώνεται σε ιστορικά αρχεία. Μεταξύ 1920 και 1945, η εβραϊκή μετανάστευση αυξήθηκε από 9.000 σε πάνω από 30.000 ετησίως...

 

Πηγή: Modern Enquirer

Άρθρο του NICK HOLT

Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση

 

Η Κοινωνία των Εθνών έδωσε στη Βρετανία την εντολή να κυβερνήσει την Παλαιστίνη μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, μια περίοδο κατά την οποία οι εντάσεις κλιμακώθηκαν καθώς ο αυτόχθονος παλαιστινιακός πληθυσμός εξέφρασε ανησυχίες για την αύξηση της εβραϊκής μετανάστευσης.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η περίοδος γνώρισε αυξανόμενες τριβές μεταξύ των δύο κοινοτήτων καθώς επεκτάθηκαν οι εβραϊκοί οικισμοί. Η αραβική εξέγερση του 1936-1939 στην Παλαιστίνη αποτελεί ακόμη παράδειγμα αυτών των εντάσεων.

Το 1947, τα Ηνωμένα Έθνη πρότειναν ένα σχέδιο διχοτόμησης, το ψήφισμα 181, το οποίο συνιστούσε τη δημιουργία χωριστών εβραϊκών και αραβικών κρατών και μια διεθνή διοίκηση για την Ιερουσαλήμ. Αυτό το σχέδιο, που πέρασε με πλειοψηφία δύο τρίτων, οδήγησε στη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Η ίδρυση του Ισραήλ, που αναφέρεται ως Nakba ή «καταστροφή» από τους Παλαιστίνιους, είχε ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων. Ιστορικά αρχεία και αναφορές από εκείνη την εποχή καταγράφουν τον εκτοπισμό και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Δυσανάλογο αντίκτυπο

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, οι Παλαιστίνιοι αντιμετώπισαν εκτοπισμό, κατοχή και σοβαρούς περιορισμούς στη μετακίνησή τους, και αυτό είναι καλά τεκμηριωμένο από διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Αμνηστία και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους είναι συγκλονιστικός, με εκτιμήσεις ότι περισσότεροι από 700.000 Παλαιστίνιοι έγιναν πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του αραβο-ισραηλινού πολέμου του 1948.

Οι ισραηλινοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη επεκτείνονται συνεχώς παρά τη διεθνή καταδίκη. Σύμφωνα με στοιχεία του ισραηλινού Κεντρικού Γραφείου Στατιστικής, ο πληθυσμός των εποίκων στη Δυτική Όχθη έχει αυξηθεί σημαντικά από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967, φτάνοντας περίπου τους 475.000 το 2021.

Ο οικονομικός αποκλεισμός που επέβαλε στη Γάζα το Ισραήλ, σε συνεργασία με την Αίγυπτο, έχει οδηγήσει σε σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις. Στατιστικά στοιχεία από οργανισμούς όπως το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) δείχνουν ότι πάνω από 1,3 εκατομμύρια του πληθυσμού της Γάζας βασίζεται στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Διεθνές Δίκαιο

Το διεθνές δίκαιο, ο ακρογωνιαίος λίθος για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων και την προώθηση της δικαιοσύνης, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων. Η κατηγορηματική καταδίκη των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Όχθη υποστηρίζεται από διάφορες νομικές αναφορές και ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Το ψήφισμα 242 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που εγκρίθηκε στον απόηχο του Πολέμου των Έξι Ημερών του 1967, είναι ένα άλλο κομβικό έγγραφο. Ζητεί την αποχώρηση του Ισραήλ από τα εδάφη που κατέλαβε κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης.

Αυτό το ψήφισμα αντικατοπτρίζει τη συναίνεση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την παρανομία της κατοχής και των εποικισμών του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

Επιπλέον, η κατασκευή του διαχωριστικού φράγματος στη Δυτική Όχθη, για την οποία αποφασίστηκε από το Διεθνές Δικαστήριο το 2004, έχει κριθεί ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Αυτό το φράγμα, που αποτελείται από φράκτες, τοίχους και σημεία ελέγχου, έχει επηρεάσει σημαντικά την καθημερινή ζωή της Παλαιστίνιας, περιορίζοντας την κίνηση και την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.

Στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποκαλύπτουν τις απτές συνέπειες του διαχωριστικού φραγμού στις παλαιστινιακές κοινότητες.

Για παράδειγμα, η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας τονίζει ότι πάνω από το 85% της διαδρομής του φραγμού αποκλίνει από τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα του 1967 (την Πράσινη Γραμμή), με αποτέλεσμα τη δήμευση της παλαιστινιακής γης και την απομόνωση των κοινοτήτων. Αυτό οδήγησε στον εκτοπισμό χιλιάδων Παλαιστινίων από τα σπίτια και τις γεωργικές εκτάσεις τους.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι το φράγμα έχει ουσιαστικά αποκόψει τους Παλαιστίνιους από τους χώρους εργασίας, τα σχολεία και τις ιατρικές τους εγκαταστάσεις. Αυτό έχει επιδεινώσει τις οικονομικές δυσκολίες και έχει διαταράξει την καθημερινή ζωή χιλιάδων Παλαιστινίων που ζουν κοντά στο φράγμα.

Παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση έχει αμαυρωθεί από πολυάριθμες τεκμηριωμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκαλώντας διεθνή ανησυχία και καταδίκη. Εξέχουσες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας και του B'Tselem, έχουν αναφέρει σχολαστικά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα απώλειες αμάχων.

Ένα τρομακτικό παράδειγμα είναι η Επιχείρηση Protective Edge το 2014, όπου τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν περισσότερους από 2.100 θανάτους Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων 495 παιδιών.

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν το σοβαρό τίμημα που προκλήθηκε στους άμαχους πληθυσμούς κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιθέσεων, εγείροντας ουσιαστικά ερωτήματα σχετικά με την προσκόλληση του Ισραήλ στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Cast Lead το 2008-2009, τα στοιχεία που δημοσίευσαν τα Ηνωμένα Έθνη δείχνουν ότι 1.383 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 333 παιδιών.

Επιπλέον, περίπου 5.300 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, πολλοί από τους οποίους πάσχουν από δια βίου αναπηρίες. Ο υψηλός αριθμός απωλειών και τραυματισμών αμάχων υπογραμμίζει την ανάγκη για αυστηρή εξέταση των αρχών της αναλογικότητας και της διάκρισης στον πόλεμο.

Πέρα από τις ζοφερές στατιστικές, ο ψυχολογικός αντίκτυπος στα παλαιστίνια παιδιά είναι βαθιά οδυνηρός. Η Save the Children και η UNICEF έχουν τεκμηριώσει εκτενώς το συναισθηματικό τραύμα που βιώνουν τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ζώνες συγκρούσεων.

Σύμφωνα με έκθεση της UNICEF, περίπου 400.000 παλαιστίνια παιδιά χρειάζονται ψυχοκοινωνική υποστήριξη λόγω της επίμονης έκθεσης στη βία και την αστάθεια.

Έρευνα που διεξήχθη από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (Γιατροί Χωρίς Σύνορα) αποκαλύπτει ανησυχητικά ποσοστά διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD) μεταξύ των παλαιστίνιων παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας.

Περίπου το 40% των παιδιών που ερωτήθηκαν εμφάνισαν συμπτώματα PTSD, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επίμονο άγχος, εφιάλτες και αναδρομές στο παρελθόν.

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία και τα στοιχεία υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για μια συνολική επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης - μια λύση που όχι μόνο αντιμετωπίζει τη σωματική βλάβη που προκαλείται στους αμάχους αλλά αναγνωρίζει επίσης τις μακροχρόνιες ψυχολογικές ουλές που φέρουν τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα στη βία και την αστάθεια.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις προσπάθειες για την προστασία των δικαιωμάτων και της ευημερίας όλων εκείνων που πλήττονται από αυτή την παρατεταμένη σύγκρουση.

Ειρηνική Συνύπαρξη με Διπλωματικές Προσπάθειες

Μια λύση δύο κρατών που βασίζεται στα σύνορα πριν από το 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους, ευθυγραμμίζεται με τη διεθνή συναίνεση και τα πολυάριθμα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του κομβικού Ψηφίσματος 242 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, οι πρόσφατες διπλωματικές εξελίξεις, όπως οι Συμφωνίες του Αβραάμ, έχουν εισαγάγει νέα δυναμική στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Οι Συμφωνίες του Αβραάμ, που υπεγράφη το 2020 από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εξομαλύνουν τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και αρκετών αραβικών χωρών, παρέχοντας μια ευκαιρία για ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία και διπλωματικές προσπάθειες.

Οι στατιστικές καταδεικνύουν την ευρεία διεθνή υποστήριξη για μια λύση δύο κρατών. Μια έρευνα του 2020 που διεξήχθη από το Παλαιστινιακό Κεντρικό Γραφείο Στατιστικής αποκάλυψε ότι το 51% των Παλαιστινίων και το 42% των Ισραηλινών εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ μιας λύσης δύο κρατών. Παρά τις προκλήσεις, αυτοί οι αριθμοί υπογραμμίζουν τη διαρκή ελκυστικότητα αυτής της προσέγγισης και στους δύο πληθυσμούς.

Οι προσπάθειες για την επίτευξη ειρηνικής συνύπαρξης περιστρέφονται ιστορικά γύρω από τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις.

Οι προηγούμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, όπως οι Συμφωνίες του Όσλο και η Σύνοδος Κορυφής του Καμπ Ντέιβιντ, αποτελούν παράδειγμα της δέσμευσης για διάλογο και διπλωματία. Αυτές οι διαπραγματεύσεις, αν και συχνά προκαλούν προκλήσεις, υπογραμμίζουν τη θεμελιώδη ανάγκη για συμβιβασμό και από τις δύο πλευρές. Για παράδειγμα, οι Συμφωνίες του Όσλο είχαν ως αποτέλεσμα την αναγνώριση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και την ίδρυση της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η διεθνής κοινότητα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη αυτών των διπλωματικών προσπαθειών. Διεθνείς φορείς όπως τα Ηνωμένα Έθνη και η Τετραμερής για τη Μέση Ανατολή έχουν κεκτημένο συμφέρον να διευκολύνουν τις ειρηνικές διαπραγματεύσεις.

Το Κουαρτέτο, που αποτελείται από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, έχει υποστηρίξει με συνέπεια μια λύση δύο κρατών και παρέχει διπλωματική υποστήριξη.

Οι προσπάθειες για ειρηνική συνύπαρξη είναι επιτακτική ανάγκη καθώς ο κύκλος της βίας και του πόνου συνεχίζει να πλήττει τόσο τους Ισραηλινούς όσο και τους Παλαιστίνιους. Οι στατιστικές σχετικά με τον ανθρωπιστικό απολογισμό της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών αμάχων και των εκτοπισμών, υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης.

Μια λύση δύο κρατών, που υποστηρίζεται από διεθνή συναίνεση και διπλωματικές προσπάθειες, παραμένει ο πιο βιώσιμος δρόμος προς την ειρηνική συνύπαρξη.

Ενώ οι προκλήσεις εξακολουθούν να υφίστανται, η διαρκής υποστήριξη αυτής της προσέγγισης, καθώς και η εξελισσόμενη δυναμική που εισήχθη από τις Συμφωνίες του Αβραάμ, παρέχουν ελπίδα για ένα μέλλον όπου τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι θα μπορούν να οικοδομήσουν μια πιο ειρηνική και ευημερούσα περιοχή.

Βιβλιογραφικές αναφορές:

1.   Παλαιστινιακό Κεντρικό Γραφείο Στατιστικής, "Στατιστικές για τους τραυματισμούς και τους μάρτυρες κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας", Αύγουστος 2009.

2.   Διεθνής Αμνηστία, «Ισραήλ/Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη: Η ειρήνη που λείπει – Παραλείψεις στις Συμφωνίες του Όσλο», 1995.

3.   Γραφείο Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), «Έκληση για την κρίση στη Γάζα», Σεπτέμβριος 2014.

4.   Ηνωμένα Έθνη, «Έκθεση της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για τη σύγκρουση στη Γάζα», Σεπτέμβριος 2009.

5.   B'Tselem, "Στατιστικά στοιχεία για τους Παλαιστίνιους υπό κράτηση των Ισραηλινών Δυνάμεων Ασφαλείας", Ιούλιος 2021.

6.   Save the Children, "Healing Invisible Wounds: Challenges στην παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για παιδιά στη Γάζα", Νοέμβριος 2015.

7.   UNICEF, «Παιδιά σε Κρίση: Παιδική Προστασία και Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική», 2015.

8.   Γιατροί Χωρίς Σύνορα, «Το Πρόγραμμα Ψυχικής Υγείας της Γάζας: Ανταπόκριση σε κρίσιμες ανάγκες στη Γάζα», Ιούνιος 2016.

9.   Οι Συμφωνίες του Αβραάμ, Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, προσπελάστηκαν στις 10 Οκτωβρίου 2023.




Σχολιάστε το άρθρο μας. 

Αναδημοσιεύστε το ΠΑΝΤΑ με ενεργό link της πηγής.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου