Η Ε.Ε ενέκρινε την απαγόρευση πληρωμών με μετρητά άνω των 10.000 ευρώ και των ανώνυμων συναλλαγών με κρυπτονομίσματα, ακόμη και για ελάχιστα ποσά χωρίς όριο, με πρόσχημα την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρημάτων. Στη πραγματικότητα μιλάμε για πόλεμο κατά των μετρητών και σταδιακό περιορισμό της οικονομικής ελευθερίας των πολιτών… - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Η Ε.Ε ενέκρινε την απαγόρευση πληρωμών με μετρητά άνω των 10.000 ευρώ και των ανώνυμων συναλλαγών με κρυπτονομίσματα, ακόμη και για ελάχιστα ποσά χωρίς όριο, με πρόσχημα την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρημάτων. Στη πραγματικότητα μιλάμε για πόλεμο κατά των μετρητών και σταδιακό περιορισμό της οικονομικής ελευθερίας των πολιτών…

  «Πρόκειται για πόλεμο κατά των μετρητών. Η απαγόρευση ανώνυμων πληρωμών στην καλύτερη περίπτωση θα έχει ελάχιστες επιπτώσεις στη καταπολέμ...

 






«Πρόκειται για πόλεμο κατά των μετρητών. Η απαγόρευση ανώνυμων πληρωμών στην καλύτερη περίπτωση θα έχει ελάχιστες επιπτώσεις στη καταπολέμηση εγκληματικών δραστηριοτήτων, αλλά θα στερήσει από αθώους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οικονομική τους ελευθερία.»

 

Οι ανώνυμες πληρωμές σε μετρητά άνω των 3.000 ευρώ θα απαγορευθούν στις εμπορικές συναλλαγές. Οι πληρωμές με μετρητά άνω των 10.000 ευρώ θα απαγορευτούν εντελώς ακόμη και στις επιχειρηματικές συναλλαγές. Και οι ανώνυμες πληρωμές σε κρυπτονομίσματα σε πορτοφόλια που λειτουργούν από παρόχους (φιλοξενούμενα πορτοφόλια) θα απαγορεύονται ακόμη και για ελάχιστα ποσά χωρίς όριο…

 

Πηγές: Crypto Daily - Linkedin.com - Patrick-breyer.de

Απόδοση & Σχολιασμός: Ελλήνων Αφύπνιση

 

Η πλειοψηφία των επικεφαλής επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε πριν λίγες ημέρες, στις 19 Μαρτίου, εκτεταμένεςς νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος: Οι νέοι κανονισμοί θέτουν περιορισμούς στη χρήση μετρητών. Οποιαδήποτε πληρωμή με μετρητά άνω των 10.000 € θα απαγορεύεται, όπως επίσης και κάθε ανώνυμη συναλλαγή με μετρητά άνω των 3.000 €. Απαγορεύονται επίσης οι πληρωμές με κρυπτονομίσματα που γίνονται με ανώνυμα πορτοφόλια. Όλα τα πορτοφόλια αυτοεξυπηρέτησης καλύπτονται από αυτό, ανεξάρτητα από την πλατφόρμα (κινητό, επιτραπέζιος υπολογιστής ή πρόγραμμα περιήγησης).

Σύμφωνα με τον κανονισμό για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AMLR), που εγκρίθηκε στις 19 Μαρτίου από τις Επιτροπές Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, ο οποίος είχε προηγουμένως συμφωνηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο , το όριο αυτό καταργήθηκε τον Ιανουάριο.

Η διάταξη που ρύθμιζε το όριο των 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τα δικά τους κρυπτογραφικά πορτοφόλια για συναλλαγές καταργήθηκε, μαζί με μια πρωτοβουλία για την εισαγωγή ελέγχων ταυτότητας για πορτοφόλια εκτός σύνδεσης που δέχονται κεφάλαια. Δηλαδή, οι ανταλλαγές κρυπτογράφησης στην ΕΕ θα απαιτούν από τους πελάτες τους την KYC να ολοκληρώσουν οποιαδήποτε συναλλαγή.

 

«Οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτογράφησης πρέπει να εφαρμόζουν μέτρα μετριασμού ανάλογα με τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί. Αυτά τα μέτρα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα: λήψη μέτρων για την ταυτοποίηση και την επαλήθευση της ταυτότητας του αποστολέα ή του παραλήπτη μεταφοράς που πραγματοποιείται από ή προς διεύθυνση που δεν έχει φυλάξει…» — αναφέρεται στο έγγραφο.

 

Αυτή η νομοθεσία λειτουργεί σε συνδυασμό με τους Markets for Crypto Assets Acts ( MiCA ), οι οποίοι επικεντρώνονται στα κρυπτονομίσματα και άλλους κανονισμούς για την ενίσχυση των υφιστάμενων απαγορεύσεων για τα κρυπτογραφικά στοιχεία παρόχων υπηρεσιών (CASP) για την παροχή λογαριασμών σε ανώνυμους χρήστες ή τη χρήση νομισμάτων απορρήτου όπως το Monero , τα οποία αποκρύπτουν πληροφορίες συναλλαγής.


Σύμφωνα με τους νέους νόμους, οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτογράφησης (CASP) υποχρεούνται επίσης να εφαρμόζουν «μέτρα μετριασμού του κινδύνου» στις μεταφορές μεταξύ της πλατφόρμας τους και των πορτοφολιών εκτός σύνδεσης όπου οι χρήστες αποθηκεύουν τα ιδιωτικά τους κλειδιά. Πρόκειται, τουλάχιστον, για επαλήθευση της ταυτότητας του κατόχου του πορτοφολιού ανταλλαγής στον οποίο στάλθηκαν κεφάλαια από το πορτοφόλι αποθήκευσης εκτός σύνδεσης.


Οι Κανονισμοί για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AMLR) αναμένεται να τεθούν πλήρως σε λειτουργία σε τρία χρόνια, περίπου το 2027, μόλις ληφθούν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις.

«Πρόκειται για πόλεμο κατά των μετρητών και περιορισμού της οικονομικής μας ελευθερίας»

Ο ευρωβουλευτής και μαχητής της ψηφιακής ελευθερίας Dr. Patrick Breyer (Πειρατικό Κόμμα) περιέγραψε τις νέες νόμοθετικές ρυθμίσεις που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση ως «πόλεμο κατά των μετρητών» και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ανεξαρτησία και την οικονομική ιδιωτικότητα. Εξέφρασε την άποψη ότι η δυνατότητα διενέργειας ανώνυμων συναλλαγών είναι θεμελιώδες δικαίωμα.

Οι περισσότεροι λάτρεις της κρυπτογράφησης συμφωνούν με την ακόλουθη δήλωσή του:

«Γενικά η απαγόρευση ανώνυμων πληρωμών στην καλύτερη περίπτωση θα είχε ελάχιστες επιπτώσεις στο έγκλημα, αλλά θα στερούσε από αθώους πολίτες την οικονομική τους ελευθερία. Τα φάρμακα ή τα σεξουαλικά παιχνίδια που αγοράζω δεν είναι δουλειά κανενός. Για τη συλλογή δωρεών, αντιφρονούντες όπως ο αείμνηστος Alexei Navalny και η σύζυγός του βασίζονται όλο και περισσότερο σε ανώνυμες δωρεές σε εικονικά νομίσματα παγκοσμίως. Το Wikileaks έχει ήδη αποκοπεί από δωρεές από εταιρείες πιστωτικών καρτών. Όπου κάθε οικονομική συναλλαγή καταγράφεται και αποθηκεύεται για πάντα, αυτό δημιουργεί ένα δοχείο μελιού για κακόβουλους χάκερ και τις αρχές επιβολής του νόμου, καθώς και μια ανατριχιαστική κυβερνητική σκιά σε κάθε αγορά ή δωρεά.

Αυτός ο πόλεμος της ΕΕ για τα μετρητά θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις! Για χιλιάδες χρόνια, οι κοινωνίες σε όλο τον κόσμο ζουν με μετρητά που προστατεύουν το απόρρητο. Με την υφέρπουσα κατάργηση των μετρητών, υπάρχει ο κίνδυνος αρνητικών επιτοκίων και ο κίνδυνος οι τράπεζες να κόψουν την προσφορά χρήματος ανά πάσα στιγμή. Η εξάρτηση από τις τράπεζες αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό. Αυτό το είδος της οικονομικής απαλλαγής πρέπει να σταματήσει.

Αντίθετα, πρέπει να σκεφτούμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να φέρουμε τα καλύτερα χαρακτηριστικά των μετρητών στο ψηφιακό μας μέλλον. Έχουμε το δικαίωμα να πληρώνουμε και να κάνουμε δωρεές online χωρίς να καταγράφονται οι προσωπικές μας συναλλαγές. Εάν η ΕΕ πιστεύει ότι μπορεί να ρυθμίσει τα εικονικά νομίσματα σε περιφερειακό επίπεδο, δεν έχει κατανοήσει την παγκόσμια φύση του Διαδικτύου».

Η αντίδραση της κοινότητας κρυπτογράφησης στα ρυθμιστικά μέτρα της ΕΕ ήταν ανάμεικτη. Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι νέοι νόμοι είναι απαραίτητοι για την καταπολέμηση του εγκλήματος, ενώ άλλοι φοβούνται ότι θα μπορούσαν να περιορίσουν την ιδιωτική ζωή και την οικονομική ελευθερία.

 

Ο πρώην διευθυντής της Binance στην Ασία και την Ανατολική Ευρώπη, Gleb Kostarev, περιέγραψε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως «ένα τεράστιο βήμα προς τον περιορισμό των ελευθεριών των χρηστών κρυπτονομισμάτων».


Ιστορικό για το όριο μετρητών

Υπήρξε μεγάλη δημόσια κατακραυγή όταν η Επιτροπή ζήτησε από το κοινό τη γνώμη του σχετικά με τον περιορισμό των πληρωμών σε μετρητά το 2017. Πάνω από το 90% των πολιτών που απάντησαν τάχθηκαν κατά ενός τέτοιου βήματος. Οι ερωτηθέντες θεώρησαν την ανώνυμη πληρωμή σε μετρητά ως «ουσιώδη προσωπική ελευθερία» και ότι «Οι περιορισμοί στις πληρωμές σε μετρητά είναι αναποτελεσματικοί για την επίτευξη των πιθανών στόχων (καταπολέμηση εγκληματικών δραστηριοτήτων, τρομοκρατία, φοροδιαφυγή)». Σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ έως και το 10% των πολιτών χρησιμοποιεί μετρητά ακόμη και για ποσά μεγαλύτερα των 10.000 € (π.χ. αγορά αυτοκινήτου). Σύμφωνα με υπολογισμούς του εμπειρογνώμονα της παραοικονομίας Friedrich Schneider του Πανεπιστημίου του Λιντς, η απαγόρευση των μεγάλων πληρωμών σε μετρητά θα είχε «μόνο ελάχιστες επιπτώσεις στην εγκληματικότητα».

Ιστορικό για τα «εικονικά μετρητά»

Σε αντίθεση με τα μετρητά, τα οποία είναι εντελώς ανώνυμα, οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται με κρυπτονομίσματα μπορούν, στην περίπτωση του Bitcoin, να εντοπιστούν στο «blockchain». Οι αρχές επιβολής του νόμου διώκουν ξανά και ξανά με επιτυχία τέτοιους εγκληματίες εντοπίζοντας ασυνήθιστα πρότυπα και εντοπίζοντας υπόπτους. Ορισμένοι εγκληματίες έχουν τελικά αποανωνυμοποιηθεί και κάθε εγκληματίας θα χρειαστεί τελικά να ανταλλάξει τα ψηφιακά του κεφάλαια με πραγματικά χρήματα. Τα εικονικά περιουσιακά στοιχεία έχουν μικρή σημασία για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σχετικά με τον όγκο και τη συχνότητα της χρήσης κρυπτονομισμάτων για ξέπλυμα χρήματος. Οι κανόνες της ΕΕ θα ήταν εύκολο να παρακαμφθούν λόγω της παγκόσμιας φύσης του Διαδικτύου. Τα εικονικά περιουσιακά στοιχεία μπορούν τεχνικά να μεταφερθούν απευθείας από το ένα άτομο στο άλλο χωρίς τη χρήση μεσάζων, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη ρύθμισή τους. Όπου τα εικονικά περιουσιακά στοιχεία έχουν χρησιμοποιηθεί για εγκληματικές δραστηριότητες στο παρελθόν, η δίωξη ήταν δυνατή με βάση τους ισχύοντες κανόνες.

Μπορείτε να δείτε Ολόκληρο το κείμενο της νομοθεσίας η οποία με βάση και τις αντιδράσεις φέρνει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, όπως και εμάς τους Έλληνες, ένα βήμα πιο κοντά στον απόλυτο οικονομικό έλεγχο και αποτελεί και ίσως ένα από τα τελευταία σκαλοπάτια για την πλήρη εφαρμογή ενός Συστήματος Κοινωνικής Πίστωσης τύπου Κίνας… (Δείτε Εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ)



Σχολιάστε το άρθρο μας. 

Αναδημοσιεύστε το ΠΑΝΤΑ με ενεργό link της πηγής.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

1 σχόλιο

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου