Η αλήθεια για το θέμα των Σκοπίων και ο ρόλος του Μητσοτάκη - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Η αλήθεια για το θέμα των Σκοπίων και ο ρόλος του Μητσοτάκη

Υπάρχει ή όχι τελικά εθνική μειοδοσία του ονόματος της Μακεδονίας; Είναι μόνο η αδιαλλαξία των Σκοπιανών, η θερμή υποστήριξη των ΗΠΑ –ΕΕ κα...


Υπάρχει ή όχι τελικά εθνική μειοδοσία του ονόματος της Μακεδονίας;
Είναι μόνο η αδιαλλαξία των Σκοπιανών, η θερμή υποστήριξη των ΗΠΑ –ΕΕ και η διπλωματική ανικανότητα των Ελλήνων «πολιτικών» ή υπάρχει και κάτι παραπάνω που θα έπρεπε να μας προβληματίζει, και αν ναι, πως αποδεικνύεται;
Στην εφημερίδα «Ελεύθερη Ώρα» σε δημοσίευμα της 24/7/2005 δημοσιεύτηκε μια αποκαλυπτική ομιλία του ελληνοαμερικανού Κρις Σπύρου (Κ.Σ),τέως προέδρου του δημοκρατικού κόμματος στις ΗΠΑ(Πολιτεία Νιου Χαμσάιρ) και προέδρου της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης ως προσκεκλημένου των αποφοίτων των αμερικανικών πανεπιστημίων. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύτηκαν στο 31ο τευχ. του περιοδικού «International Tribune» και ιδού τα κύρια σημεία της:
«Μετά την ήττα του Τζ.Μπους (ο Α’) το 1992, ο απερχόμενος πρόεδρος έστειλε τον τότε υπουργό Εξωτερικών της χώρας... στην Ευρώπη με την αποστολή να πείσει τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αλλάξουν θέση που ομόφωνα είχαν πάρει στις 27/6/1992 και να αναγνωρίσουν μαζί με τις ΗΠΑ τη Νότιοσλαβία (τα Σκόπια) ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Ο πατήρ Μπους εγκαταλείπει τον Λευκό Οίκο, στον οποίον μπαίνει πλέον ο Μ.Κλίντον.
Στις 22/1/1993, δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία του, η κυβέρνηση των Σκοπίων έκανε επίσημη αίτηση στον ΟΗΕ να αναγνωριστεί η Νότιοσλαβίια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Στις 24/1/1993 τρεις μεγάλες χώρες ,η Αγγλία,η Γαλλία και η Ισπανία με την σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής κυβέρνησης, πρότειναν αναγνώριση της Νοτιοσλαβίας από τον ΟΗΕ με την δήθεν συμβιβαστική ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» («FYROM»)».
Σχόλιο: Να σημειωθεί ότι ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 η αμερικανική εξωτερική πολιτική ήταν αμετακίνητα προσανατολισμένη υπέρ των Σκοπίων τα οποία ήθελαν να αναγνωριστούν ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Σε αυτό συνέβαλαν οι ΗΠΑ ,η ΕΕ και έμμεσα και η ελληνική κυβέρνηση, που προετοίμασαν γρήγορα την εισδοχή των Σκοπίων στον ΟΗΕ ως «FYROM», της οποίας ο μισός τίτλος είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Αυτό είναι το πρώτο βήμα για όσα ακολούθησαν σε βάρος της Ελλάδας. Ο Κ.Σ συνεχίζει, «Το πρώτο βάπτισμα του πυρός για το Μακεδονικό το πήρα πριν διαλυθεί η Γιουγκοσλαβία όταν το 1986 έμαθα από τον Έλληνα πρώην υπουργό Νίκο Μάρτη ότι το πανεπιστήμιο Χάρβαντ είχε εκδώσει εγκυκλοπαίδεια με τίτλο «Εγκυκλοπαίδεια του Χάρβαντ για τις Αμερικανικές Εθνότητες».Στην Εγκυκλοπαίδεια αυτή ο καθηγητής και συγγραφέας Σ. Θέρνστρομ υποστηρίζει ότι υπάρχει Μακεδονική μειονότητα στις ΗΠΑ πέραν των Ελλήνων μεταναστών της Μακεδονίας... Έγιναν μεγάλοι αγώνες να αλλάξουμε το κείμενο της εγκυκλοπαίδειας, χωρίς καμία βοήθεια από την επίσημη Ελληνική πολιτεία.
Μετά το δημοφήφισμα των Σκοπίων στις 7/12/1991 για κήρυξη ανεξάρτητου κράτους με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» συνέβησαν τα ακόλουθα:
Στις 16/12/1991 το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης ψήφισε ομόφωνα ότι δεν θα αναγνωρίσουν όνομα για την Νότιοσλαβία (Σκόπια), που μπορεί να έχει εδαφικές διεκδικήσεις στο μέλλον...
Στις 2/2/1992 οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΟΚ ανέθεσαν στον τότε Υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας Πινέιρο να προτείνει λύση για το αίτημα της αναγνώρισης της Νότιοσλαβίας. Μετά από μερικούς μήνες διαπραγματεύσεων πρότεινε το «Nova Macedonia».
Στις 13/4/1992 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής κάλεσε σε σύσκεψη το Συμβούλιο των Ελλήνων πολιτικών Αρχηγών να πάρει θέση για την ονομασία και την αναγνώριση της Νότιοσλαβίας ως νέου κράτους. Μετά την συνάντηση ο Πρέσβης παρά τω Προέδρω Πέτρος Μολυβιάτης διάβασε στις τηλεοράσεις και τα άλλα μέσα ενημέρωσης το ακόλουθο ανακοινωθέν:
«Η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνο αν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ στις 16/12/1991 με την αυτονόητη διευκρίνηση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη Μακεδονία». Ο Κ.Σ συνεχίζει:
Στις 27/6/1992 οι ηγέτες της ΕΟΚ ψήφισαν ομόφωνα και συμφώνησαν με την ελληνική θέση. Η αναγνώριση των Σκοπίων θα ήταν αποδεκτή μόνο αν η ονομασία δεν περιέχει την λέξη «Μακεδονία».
Στις 2/10/1992 ο Μ. Κλίντον δήλωσε γραπτώς:
«Στηρίζω την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ σύμφωνα με την οποία η ΠΓΔΜ αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος υπό τον όρο να μην περιλαμβάνεται στην ονoμασία της η λέξη Μακεδονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου